skip to Main Content

3 førende kaffelande

Siden en såkaldt ‘James Bond of the beans’ på snedig vis fik de første kaffefrø smuglet til Brasilien i 1727, er der sket meget verden over med dyrkning af kaffe. Omkring 70 lande i verden dyrker i dag kaffe, og den er én af udviklings-økonomiernes ti mest værdifulde landbrugs-eksportvarer. Tag med på en lille rundtur til tre af de største kaffeproducerende lande.

Kaffe vokser stadig vildt, men den kaffe, som sælges i butikkerne, er dyrket. Det mest kaffeproducerende land er Brasilien efterfulgt af Vietnam, Columbia, Indonesien og Etiopien.

Kaffen har det bedst i områder, som ligger mellem 500 og 1200 meter over havets overflade, og de fineste kaffer kommer fra plantagerover 700 meter. De kaffedyrkende lande har det til fælles, at de ligger langs ækvator i det tropiske bælte, hvilket også kaldes for ’kaffebæltet’.

Brasilien

Brasilien er den største producent af kaffe, og mere end fem millioner brasilianere er beskæftiget med kaffe-produktion.

Historie:

Den første kaffebusk i Brasilien blev plantet af kaptajnløjnant Francisco de Melo Palheta i staten Pará i 1727. Palheta bliver i dag kaldt ’James Bond of the beans’, fordi han blev sendt til fransk Guyana på en diplomatisk mission, og på vejen hjem fik han smuglet kaffefrø til Brasilien ved at forføre guvernørens kone, som i hemmelighed gav ham en buket med kaffefrø.

Den tidlige kaffebranche i Brasilien var afhængig af slaver, og i den første halvdel af 1800-tallet blev der importeret 1,5 millioner slaver til at arbejde på plantagerne. Men da den udenlandske slavehandel blev forbudt i 1850, begyndte plantageejere at blive mere europæiske, og de ansatte indvandrere for at imødekomme efterspørgslen efter arbejdskraft.

Kaffeplantager i Rio de Janeiro, São Paulo og den sydlige delstat Minas Gerais voksede hurtigt i størrelse. I 1920’erne havde Brasilien nærmest monopol på det internationale kaffemarked og leverede 80 % af verdens kaffe. Siden 1950’erne faldt landets markedsandel dog støt på grund af øget global produktion.

Produktionen:

Grunden til, at kaffefrøene trives så godt i Brasilien, er det svale klima. Jorden er lerrig og har en god fugtighed. Bønnerne er karakteriseret ved at være kompakte og rige på smag.

Arabica udgør omkring 80 % af de dyrkede kaffesorter. Sorten trives bedst i de højere sydlige områder af Brasilien. I den nordlige del af Brasilien, hvor terrænet er fladere, og klimaet er varmere, vokser robusta, som udgør omkring 20 % af Brasiliens årlige kaffe-afgrøde.

Vietnam

Der er ikke mange, der ved, at Vietnam er verdens næststørste kaffeproducent og skaber job til mere end en million mennesker.

Historie:

Det var franskmænd, der anlagde de første store kaffeplantager nær grænsen til Laos sidst i det 19. århundrede, da de havde kolonimagten. Under Vietnamkrigen gik store dele af kaffeproduktionen i stå, og efter den kommunistiske magtovertagelse blev kaffeplantagerne kollektiviseret. Resultatet var dårlig kvalitet og lavt udbytte, men med reformerne i 1986 blev det igen muligt at eje plantager privat, og produktionen kom i gang igen.

I slutningen af ​​1990’erne blev Vietnam verdens kaffeproducent nr. 2 efter Brasilien.

Produktionen:

Den vietnamesiske kaffeproduktion er stærkt koncentreret i landets centrale højland. Plantagerne er ofte meget små og kan være helt ned til kun 1 hektar. Der er stadig masser af egnede dyrknings-områder, der ligger uberørte hen.

Vietnam er den vigtigste producent af robusta-sorten (omk. 97 %), som ofte anvendes til atproducere instant kaffe. Robusta betragtes ofte som af lavere kvalitet end arabica-sorten på grund af dens bitterhed.
I Vietnam er kaffen ofte brygget på et særligt vietnamesisk kaffebryggersæt og bliver brygget ved bordet. I koppen/glasset er der i forvejen hældt sødet mælk op, og derpå hældes kogende vand gennem et filter, denne metode kaldes dripcoffee. Vietnam er også kendt for deres iskaffe, som er stærk kaffe svarende til espresso med masser af isterninger, sukker og kondenseret mælk.

Colombia

Colombiansk kaffe betragtes ofte som verdens fineste kvalitetskaffe, kendt for sin rige, milde smag, som er resultatet af helt perfekte klimabetingelser for kaffeplanterne.

Columbia er efter Brasilien den næststørste leverandør af arabicakaffe, og omkring 2,4 millioner colombianere er økonomisk afhængige af kaffeproduktion som deres levebrød.

Historie:

Ingen ved præcis, hvornår kaffen kom til Colombia. Nogle mener, at bønnen kom med jesuitpræster i 1700-tallet, men den første forsendelse kaffe til udlandet var først i 1835. I 1860 var kaffe den dominerende eksportafgrøde.

Kraftige prisfald på det internationale kaffemarked sendte i 2001 Columbia ud i en dyb økonomisk krise. Prisen for kaffen kunne ikke dække udgifterne til at få høstet bønnerne, så mange kaffeplantage-arbejdere fik en fyreseddel i hånden. Kaffeprisens nedtur skyldes en stor vækst i produktionen på verdensplan: På ti år var kaffeudbuddet vokset med 15 procent, mens forbruget af kaffe kun havde haft en meget beskeden vækst.

Produktionen:

Colombias kaffe har fremragende vækstbetingelser i landets klima. Den høje højde, det våde, tropiske klima og den vulkanske jord er perfekte vækstbetingelser for kaffebønnerne.

De vigtigste kaffedyrkningsområder ligger mellem byerne Cali, Medellín og Bogotá, bedre kendt som Zona Cafetero (kaffeakslen).

Kaffe fra Columbia har en god aroma og en krop med et mellem til højt syreindhold.

Sorterne, der eksporteres, er supremo og excelso. Den største forskel på de to bønner er, at supremobønnerne er lidt større og ofte også fra mere moderne producenter, hvor der lægges vægt på kvalitet og ensartethed.

Selvom kaffen fra Columbia er af høj kvalitet, så drikker de fleste columbianere i dag mestinstant kaffe.

Se de nyeste eksport-tal:

http://www.ico.org/prices/m1-exports.pdf

"Hvordan prissætter man kaffe?"

Kaffens pris er typisk afledt af verdensmarkedsprisen, der fastsættes på råvarebørserne i New York og i London. Den internationale kaffeorganisation ICO under FN beregner et såkaldt composite-index, hvor de gennemsnitlige børspriser for de fire hovedgrupper vejes sammen til en samlet verdensmarkedspris.

Følg priserne her: http://www.ico.org/coffee_prices.asp?section=Statistics

"Kaffen – fra frø til bær"

Kaffefrø kan sås direkte i jorden eller dyrkes i krukker og derefter sættes ud. De plantes i rækker med nogle meters mellemrum, typisk med 1300-2500 planter per hektar. Træerne kan blive op til 10 meter høje, men de beskæres til 2-3 meters højde og vokser derfor nærmest som buske.

Kaffebuskene giver udbytte, til de er 15-20 år gamle. Kaffetræer blomstrer omkring tre gange om året og høstes kort derefter. Når buskene har blomstret, udvikles blomsterne til frugter, som skal beskyttes mod stærk sol. Derfor planter man ofte for eksempel banantræer mellem rækkerne for at give skygge. Kaffebuske er følsomme over for kulde, ekstrem varme og fugt. De har det bedst ved temperaturer mellem 15 og 25°, og når de får omkring 1000 til 1500 mm regn om året.

Kilder:

www.coffeeroad.dk

www.ico.org

www.kaffeinfo.dk

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search