Skip to content

En slubrende konkurrence

Der er en grund til, at ’cuppers’ fra hele verden slubrer højlydt, uden at der vrænges på næsen og tvivles om gode manerer. De kæmper nemlig alle om at vinde guldtrofæet som verdensmester i kaffesmagning. Kom med til World Cup Tasters Championship 2015.

”Velkommen til World Cup Tasters Championship 2015. Om lidt skal der smages om kap til den helt store guldmedalje, bogstavelig talt, vi skal nemlig snart kåre den deltager, der kan smage kaffe mest nøjagtigt på den bedste tid … lad konkurrencen begynde.”

Publikum, som tæller cirka 70 personer, klapper, og konkurrencen er klar til at sætte i gang. Den mandlige britiske vært, som introducerer til dagens dyst, er veloplagt og skal sørge for at holde det planlagte program i gang og komme med sjove bemærkninger. Men det er tydeligt at se, at der i hver deltagers øjne er alvor og dyb koncentration – nu skal der dystes.

Evnen til at kunne skelne

Scenen her er fra kaffebranchens årlige messe World of Coffee i The Swedish Exibition & Congress Centre i Gøteborg, hvor World Cup Tasters Championship blev afholdt 16.-18. juni 2015. Konkurrencens disciplin hedder ’cupping’, og den er udelukkende forbeholdt smagseksperter indenfor kaffebranchen. Den afholdes over samtlige tre dage, som kaffemessen strækker sig over.

Konkurrencen består af tre runder: første runde, semifinaler (8 konkurrenter), og finaler (4 konkurrenter). Selve konkurrencepladsen består af en scene med fire borde, og bag hvert bord står en deltager. Der er i år i alt 36 deltagere, og de kommer fra hele verden.

Konkurrencen er organiseret som en række tests. I hver test er der tre kopper kaffe, og to af dem er identiske. Formålet med konkurrencen er, at give deltagerne mulighed for at teste deres smags- og lugtesans ved at skulle udpege de to identiske kopper og den enlige. Konkurrenterne testes altså på deres evne til at skelne mellem forskellige typer kaffe og ikke på at skulle identificere deres kvalitet og oprindelse.

Smag, opmærksomhed og erfaring

Kaffedysten i Gøteborg er stadig i fuld gang … runde efter runde. Kaffen hældes op foran hver deltager, der bliver målt temperatur, tidstagningen går i gang, og så bliver der slubret. Højlydt. Og slubret igen og igen. Hver deltager slubrer kaffen i sig med en særlig cupping-ske, som er en specialdesignet ske til at frigøre aromaer. På den måde kan man bedst smage små nuancer.

Reglerne i konkurrencen er, at den enkelte cupper fårplaceret tre kopper i en trekant foran sig. To kopper er identiske kaffetyper, og en kop er en anden kaffe. Ved hjælp af færdigheder som lugt, smag, opmærksomhed og erfaring skal cupperen identificere den ulige kop i trekanten, så hurtigt som muligt. I alt er 8 kopper kaffer er placeret i hver runde. Når kopperne bliver valgt, skubbes de hen over bordet. Hvis deltagerne løfter en kop fra bordet, er det et tegn på, at det er deres endelige udvælgelse. Runden er slut, når alle deltagerne trækker sig tilbage fra bordet og signalerer, at de er færdige.

Og vinderen blev …

Tilbage til messehallen i Gøteborg. Tre dage er gået, og det er tid til finalen. Tilbage er tre unge mandlige cuppere fra hhv. Costa Rica, Tyskland og Holland. Værten er i hopla, han springer fra deltager til deltager og råber højlydt med, når det afsløres, om de har gættet rigtigt. Resultatet foreligger, det blev Juan Gabriel Cespedes, som er forsvarende verdensmester, han har vundet titlen to gange. Men det gør ikke sejrsglæden mindre. Han fortæller:

”Jeg er stolt og lykkelig over denne førsteplads, jeg har arbejdet intenst og længe på at kunne skelne de særlige aromaer fra hinanden. Mine meddeltagere var også dygtige, og jeg var faktisk bagefter rent tidsmæssigt mange gange, men jeg klarede det, jeg er så lettet og glad.”

(Læs portrættet af Juan Gabriel Cespedes her)

"Hvad er en cuppingske?"

En cuppingske er en ske, der er større end en teske og mindre end en spiseske. Den er dyb, hvilket betyder, at den netop kan rumme en mundfuld kaffe. Skeen rundes af med en blød kant, så den ligger helt tæt på læberne. Og når kaffen indtages med denne ske, kommer der præcis den mængde luft ind samtidig med drikken, som der skal til for at frigøre aromaen.

"Krav til kaffen i konkurrencen"

· Kaffen må ikke ristes længere end 14 dage før datoen for konkurrencen.

· Kaffen skal være forberedt på en standard 1,8liter dryp filterbryggemaskine (Moccamaster).

· Temperaturen i selve kaffegrumset skal være mellem 92-96 grader celsius.

· Temperaturen af ​​den færdige bryg skal være mellem 80-85 grader celsius.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search