Skip to content

Kaffe uden skønhedsfejl – Kvalitetskaffe

”Den kop kaffe bliver bare ikke bedre”; sådan kan man indimellem være heldig at sige, når man smager noget af det ypperste indenfor kaffe. Læs her om, hvordan du kan kende en rigtig kvalitetskaffe.
”Topkaffe, førsteklasses kvalitetskaffe og gourmetkaffe” – det er bare nogle af betegnelserne, når en kaffe ikke kan blive meget bedre. Man bruger dem, når man drikker en kop kaffe, hvor man kan konkludere, at alt nærmest smelter sammen i en højere enhed, og alle aromaerne kommer fuldstændigt til deres ret. Smag Kaffen stiller kaffeekspert Søren Sylvest fra Copenhagen Roaster et par spørgsmål om hvad der er vigtigt at kende til, for at finde frem til den helt rette kvalitetskaffe til din kaffebrygning.

Hvad er en kvalitetskaffe?
Søren Sylvest: En kvalitetskaffe er den ypperste form for kaffe, hvor man har gjort sig ekstra umage. Det er en kaffe helt uden skønhedsfejl, da bønnerne er nøje selekteret og har fået en førsteklasses efterbehandling. Ofte er det kaffe, der kun består af en type bønner, som har vokset i højlandet på en enkelt mark og som har været igennem en langsom fermentering. Indenfor professionelle kaffekredse ved man også at der tale om kvalitetskaffe, når den kommer fra farme, som er kendt for at sikre kvalitet og har kompetente folk ansat.
Konkret kan man smage god kvalitet, ved at den er meget detaljerig og at alle aromaerne får lov til at blomstre. Dermed bør det heller ikke være en kop kaffe, som man ”kører ned”, men som man skal tage sig tid til og gøre sig klar til at nyde – på samme måde som man gør, når man skal drikke en god flaske vin.

Hvordan kan man kende en kvalitetskaffe?
Søren Sylvest: Når du skal finde ud om der er tale en kvalitetskaffe, skal du se på deklarationen på kaffepakken. Huskereglen er her, at jo flere informationer, der er af faktuel karakter, jo bedre. Det indikerer, at der her er tale om nogen, der har været meget omhyggelig med produktionen og ikke vil skjule noget.
Der skal gerne stå noget om hvilken farm den kommer fra, kaffeplantagens højde (meter over havet), bønnetype, plukkedato og hvilken proces den har været igennem efter høsten. Datoen for ristningen er også vigtig. Husk her at den helst ikke skal være mere end to måneder gammel.

Læs et interview med Søren Sylvest her.

Se efter:

  • Hvilket land
  • Hvilken farm
  • Om farmen evt. har vundet priser
  • Kopprofil
  • Ristning
  • Noter
  • Dyrkningshøjde
  • Kaffetype
  • Proces

Hvor udbredt er det at servere kvalitetskaffe?
Søren Sylvest: Har du spist en god middag på en god restaurant, er det optimalt at runde af med en sublim kop kvalitetskaffe. For et par år siden var det kun gourmetkaffebarer, der havde en seriøs tilgang til kaffe, men restauranterne er ved at komme efter det. Mange steder oplever man at tjenere har god og specifik viden om kaffetyper, bryggemetoder og produktionsforhold.

Er kvalitetskaffe dyr?
Søren Sylvest: Priserne på kvalitetskaffe svinger, men de er generelt dyrere end almindelig kaffe. Når vi prisætter vores Estate Coffee sætter vi prisen lavere end den egentlig burde være i forhold til indkøbspris og administration. Men vi ønsker at folk skal drikke bedre kaffe og stadig have råd til den.

Se en film om kaffens store smagsuniver med Mads Steffensen og Thilde Maarbjerg her.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search