Skip to content

24 timer med kaffen

Hvad er klokken? Hvilken kaffe er det nu tid til? Den kaffe, vi foretrækker skifter udseende alt efter hvad tid på dagen, den drikkes. Nogle tidspunkter skylles den ned som et hurtigt shot, og på andre tidspunkter er der tid til at slubre den langsomt. Smag Kaffen stiller smagsekspert Lisbeth Ankersen et par spørgsmål om kaffe, og om hvordan vores døgnrytmer afgør, hvilke typer kaffe vi typisk vælger.

Hvorfor kan vi lide smagen af kaffe?
Faktisk er vi slet ikke på jagt efter smagen af kaffen, men efter følelser. Vi bruger kaffen som et middel til at opnå forskellige stemninger i kroppen, for eksempel når vi skal have en opfriskning, når vi skal have ekstra energi til at præstere noget særligt, eller hvis vi ønsker en dulmende varm mæthed.
Smagen af kaffe er overordnet bitter, og det er en smag, som vi faktisk ikke kan lide som små børn. Men i løbet af livet tillærer vi os at kaffe er en smag, som vi kan lide, fordi det blandt andet er en social ting. Det hænger også sammen med beslutninger og præferencer, som ligger dybt i os. Vi har alle et ønske om at overleve, og vi går instinktivt efter, hvad vi tror der er godt for os. I løbet af livet sker der en form for kultivering, og vi lærer at for eksempel blomster dufter dejligt og at jord smager skidt. I vores DNA er der fortidsminder om at bitre smage ofte er lig med noget, der er giftigt. Men til trods for dette, bliver kaffesmagen alligevel lig med noget positivt for os, blandt andet fordi det er en social ting at drikke kaffe. Grunden til at vi elsker mælk og sukker i kaffen er at det minder os om vores første smag i livet nemlig modermælken. Disse mælkebaserede kaffetyper signalerer tryghed og forkælelse, fordi det minder os om tiden, da vi var tæt på vores mor. Den er sød, fed og varm, og inderst inde ved vi, at netop disse smage er lig med noget, der gør os mætte og giver energi.

Hvordan ser 24 timer med kaffen typisk ud?
Det er selvfølgelig den meget brede generalisering vi her er ude i. Der er jo forskel på om vi taler hverdag eller weekend og hvilket land vi befinder os i. Men for en dansker ser en typisk dag således ud:

Morgen: Her kører vi på rutinen. Det skal gå stærkt, og hvis man har travlt drikker man ofte en instant-kaffe. I Danmark er morgenmåltidet ofte stort, blandt andet med oste til, som mætter en del. Kaffen skal derfor ikke være så mættende, og de fleste foretrækker derfor en god kop filterkaffe. I Italien består morgenmaden ofte ikke af meget andet end en kop kaffe. Her drikker man derfor ofte cappuccino og caffe latte, fordi det høje indhold af mælk er med til at fylde maven og give kroppen energi. Resten af dagen drikker man i Italien til gengæld ofte kaffe uden mælk.

På arbejdet:
Her går det igen stærkt, og så er det også den hurtige og nemme, der vælges. For eksempel filterkaffe fra en kaffemaskine.

Efter arbejde:
Her er det tid til at slappe af, og der kan være mere tid til vælge en mere “spændende” kaffe eventuelt med mælk. Her går man efter den gode ristning og tager sig tid til at lugte og vælge den rigtige slags mælk.

Efter middagen:
Her er der mange, der vælger en espresso, som ikke fylder så meget i maven. Espressoen er et sensorisk bombardement af smagsstoffer. Her kan du smage alle kaffens nuancer, og de bitre og skarpe smage er med til at give en fornemmelse af at blive kvikket op, som kan være rart efter en middag.

Ændrer vores kaffe-sanser sig i løbet af et døgn?
Smag- og duftmæssigt er der ikke nogle tidspunkter på dagen, der er bedre end andre. Når jeg selv smager meget på en dag, skal jeg nogle gange have en lille pause, men der er ikke noget fysiologisk, der indikerer at man smager dårligere i løbet af dagen.
Til gengæld ændrer vores opmærksomhed og præferencer for smage sig ofte, når vi rejser. Når vi befinder os i de vante rammer, kører smags-vanerne på autopilot. Men når vi rejser har vi ofte tid, og vores sanser er derfor mere åbne. Jeg tror at de fleste smagsminder rammer os stærkest, når vi er mere observante, og det er vi ofte, når vi er på udebane.

I weekenden er kaffe-rytmerne anderledes. Her må det gerne tage tid at lave kaffe. Man kværner bønnerne og lugter de skønne kaffearomaer, og mange gør nærmest morgenkaffen til et ritual.

Om Lisbeth Ankersen
Lever af at dykke ned i smagen
Lisbeth Ankersen er kemiker og ”smagsnørd”. Hun arbejder med at undersøge, udvikle og beskrive smagen af forskellige fødevarer. Hendes opgaver spænder fra smagsvurdering af blandt andet gourmetoste, slik og vin til undervisning i vin- og chokoladesmagning samt generel formidling af smagens teori og praksis.
Læs mere.

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search