skip to Main Content

'KAFFE – Den gode kop'

Kaffe laves ved at blande tørrede, ristede og malede kaffebønner med varmt vand. Den “perfekte” vandtemperatur skal ligge mellem 91 og 96 grader.

Kaffen laves ved at udtrække stoffet koffein og en lang række af andre vandopløselige stoffer og æteriske olier fra kaffebønnerne.

'Kaffe - Smagen'

Selve smagen af kaffe dannes af flere hundrede vandopløselige stoffer samt æteriske olier. Stofferne kommer fra forskellige led i kaffens produktionshistorie.

Smagen afhænger både af dyrkningen af kaffetræet, efterhøstbehandlingen af kaffebærrene, ristningen af bønnerne, malningen af bønnerne og til sidst brygningen af kaffedrikken.

'Kaffe – Rekorder'

Hver dansker drak i 2014 i gennemsnit 3,4 kopper kaffe hver eneste dag og det gør Danmark til én af de mest kaffeelskende nationer i verden. Men det er faktisk finnerne, der er det mest kaffedrikkende folk i verden, de drikker 4,7 kopper kaffe om dagen. Norge ligger nummer to, Island nummer tre, og med de 3,4 kopper om dagen pr. indbygger kommer danskerne ind på en fjerdeplads.

'Kaffe – Forskellen på danske mænd og kvinders kaffevaner'

86 % af alle danske mænd drikker kaffe

76 % af alle danske kvinder drikker kaffe

Det er de 45-64-årige med grundskoleuddannelse som eneste uddannelse, der
drikker mest kaffe.

'Kaffe – er ikke bare kaffe'

For 20-30 år siden drak danskerne primært filterkaffe og før det koge-kaffe.

I en mindre dansk undersøgelse fra 2011, med 1383 respondenter, svarede 38% af de foretrak filterkaffe, 28% foretrak pulverkaffe. 19% stempelkaffe og 13% espressso kaffe. 6% svarede, at de foretrak en anden form for kaffe.

'Kaffe – Og helbredet'

Kaffe indeholder en del bioaktive stoffer, der indvirker på centralner
vesystemet, fedtstofskiftet og glukosestofskiftet. De vigtigste stoffer er koffein, cafestol, kahweol, klorogensyrer, trigonellin og magnesium.

Det er påvist, at kaffe har en sundhedsfremmende effekt, der omfatter en formindsket risiko for type 2-diabetes, Parkinsons sygdom, blodpropper og hjerneblødning samt en gunstig effekt på Alzheimers sygdom og depression.

'Myte 1'

Kaffe er usundt fordi det indeholder koffein?
Delvist falskt. Koffein er i sig selv ikke skadeligt, men har du svært ved at falde i søvn om aftenen, bør du droppe det daglige kaffe-fix. Mange af de positive effekter ved kaffe er endda stadig gældende, når man drikker koffein fri kaffe.

'Myte 3'

Den opkvikkende effekt forsvinder, når du drikker meget kaffe Falskt. En af de mest sejlivede myter er, at kaffens opkvikkende effekt bliver mindre, når man drikker meget kaffe. Ifølge Netdoktor.dk bevares den opkvikkende effekt, selv om kaffen indtages jævnligt.

'Myte 2'

Kaffe øger forbrændingen? Sandt. Kaffe øger forbrændingen, dog mest, hvis din krop ikke er vant til at få kaffe. Drikker du kaffe dagligt, aftager denne effekt. Det er især fedtforbrændingen, der sættes op, hvis du en gang imellem drikker kaffe – men altså ikke, hvis du jævnligt drikker kaffe.

Ægte passion kan man smage

Man kan smage det, når en kop kaffe er brygget af en person med en…

Read more

Den rette balance

Lunken, brandvarm eller sådan lidt midtimellem. Temperaturen på en kop kaffe er ikke ligegyldig for…

Read more

Kaffe har også bouquet

Kaffebordet er dækket. Med fem kaffekopper foran hver kuvert og en dyb ubestemmelig ske ved…

Read more

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search