Det der øjeblik, lige når en helt speciel slurk kaffe ikke kan beskrives med ord…
Kaffe med betydning
En kaffe to-go serveret hos Kaffe Karma har en større betydning end bare en hurtig kop kaffe på farten. Det er et arbejdsfællesskab, der får socialt udsatte mennesker til at få en meningsfuld beskæftigelse, og som giver mange af dem en større mening og glæde i det daglige.
”Kaffe er ikke bare kaffe”. Den sætning har vi skrevet mange gange her på Smagkaffen.dk, men det er fordi, hele universet omkring kaffe er enormt og favner så bredt. Kaffe rummer ikke kun en fascinerende historie og utallige aromaer og smage, men den indvirker også på vores daglige rutiner og den måde, vi mennesker mødes på verden over. Hos Kaffe Karma i København bringer økologisk kaffe socialt udsatte ind i et arbejdsfællesskab og udvikler deres ’livs-mestring’. Konceptet er, som navnet antyder, et sted, hvor handlinger påvirker individers fremtid på en positiv måde – med kaffen som omdrejningspunkt.
Konceptet Kaffe Karma så dagens lys i 2018, og det handler om baristakaffe, der sælges fra specialbyggede baristacykler. I 2020 findes der fire baristacykler, som man hele året rundt kan møde rundt omkring i København. Kaffe Karma har desuden en webshop, hvorfra der sælges kaffeløsninger og bæredygtige kvalitetsprodukter til firmaer og private.
Smag Kaffen mødte Kaffe Karmas stifter og direktør Miechael Stian Hansen for at høre mere om dette interessante kaffeinitiativ, der ikke kun handler om en god kop kaffe, men som også hjælper med at give socialt udsatte mennesker et skub i en anden livsretning.
Ideen kom fra Miechael Stian Hansen, som syntes, der manglede et alternativ til de traditionelle jobtilbud. Han uddyber:”Jeg startede Kaffe Karma, fordi jeg arbejdede som virksomhedskonsulent og jobrådgiver på Jobcenter København og her stod for at få borgere på kontanthjælp ind på arbejdsmarkedet. Men mange af dem havde andre udfordringer end lige det at finde et job – nogle led af voldsom angst, andre havde boet på gaden. Mange gik i gang med det, de blev tilbudt, men mistede så motivationen til gå videre og få en hverdag med et job, som gav dem mening. Der manglede ganske enkelt et alternativt, noget der kunne være mere motiverende end obligatoriske jobmuligheder. En dag kom det så til mig. Kaffe er den drik, der bliver drukket mest af i Danmark. Jeg har en stor personlig interesse for kaffe. Mennesker mødes omkring kaffen, for den kan noget. Og ja, så fik jeg ideen til at lave en kombination af min interesse og en løsning på en konkret mangel i erhvervslivet. Jeg gik i gang med projektet, mens jeg arbejdede på fuld tid. Jeg benyttede mine gode kontakter på et herberg, jeg fik nogle virksomheder til at sponsorere forskellige nødvendigheder, og jeg endte med at få Den A.P. Møllerske Støttefond til at donere midler til to et halvt års drift. Med den anerkendelse i ryggen sagde jeg mit job op og kunne gå helhjertet ind i Kaffe Karma”.
Et spørgsmål om værdighed
Miechael Stian Hansen har været med helt fra den første skrue blev sat i den første baristacykel hos Sundholms Aktivitetscenter. Han har været med til at udvikle funktionaliteterne, til at købe kaffemaskiner og til at ansætte alle medarbejdere.
”Det har været en kæmpe fornøjelse at være med til at udvikle Kaffe Karma helt fra begyndelsen, fordi jeg løbende har kunnet mærke, at det gav så meget mening. Det var oplagt, at det var en cykel, der ligesom skulle ramme det hele ind, for hvis man vil have dem i tale, som man vil møde, så skal man komme derhen, hvor de er – og det er på gaden. Cyklen er jo også mobil, fordi den kan flyttes, så den virker mere tilgængelig for de mennesker, som er bange for gå ind på en arbejdsplads”, siger Miechael Stian Hansen.
I skrivende stund, december 2020, står Miechael Stian Hansen nu i front for en virksomhed med fire baristacykler, 40 ansatte, som er socialt udsatte, og 35 frivillige. Og han har rigtigt mange succeshistorier om ansatte hos Kaffe Karma, der rejser sig, fordi de har fået lov til at være noget for nogen.
”Hos Kaffe Karma har vi – og har haft – folk ansat, der har ikke har haft det helt let her i livet. Det kan være hjemløse, psykisk sårbare eller tidligere stofmisbrugere. Hos Kaffe Karma bliver de en del af et arbejdsfællesskab, som ikke kun handler om at sælge kaffe, men som også får betydning for deres selvværd. Hos Kaffe Karma kan de gennem arbejdet med kaffe få troen på egne evner tilbage og skabe en vej ud på arbejdsmarkedet. Vi er en slags overgang til det, der kommer bagefter, såsom småjob eller anden beskæftigelse. Men alt dette var slet ikke muligt at få succes med, hvis ikke det var for Kaffe Karmas mange frivillige, som altid er med ude på vagterne ved baristacyklerne. Det er nemlig dem, som er med til at formidle baristamedhjælperuddannelsen og som er med til at gøre en forskel”, forklarer Miechael Stian Hansen.
Som ansat hos Kaffe Karma kan man både have en funktion som baristamedhjælper ved baristacyklerne og som pakkemedarbejder på lageret. Men uanset titlen, så gælder det om at få den gode arbejdsoplevelse og føle værdighed i det daglige, hvilket giver mod til at udføre andre slags arbejde eller kan give glæden ved bare at stå op om morgenen.
”I Kaffe Karma ved vi, at mennesker rejser sig, når de får lov til at være noget for nogen. Og de fleste af os kender den gode følelse af at levere et godt stykke arbejde og få anerkendelse for det. Med arbejdet med kaffe støtter vi, at mennesker kan tage de første skridt ind i et arbejdsfællesskab og dernæst bygge en bro til deres næste skridt på arbejdsmarkedet. For den enkelte medarbejder kan små opgaver føles kæmpestore. Det kan for eksempel være en psykisk sårbar, der har lidt angst og som ikke tør møde andre mennesker. Denne person kan hos Kaffe Karma en dag mærke succes ved at gå ind ad en dør med en pakke til en fremmed person. Og næste dag er det måske at levere pakker til to personer og så videre”, siger Miechael Stian Hansen.
Kaffens kvalitet er med til at løfte det hele
Omdrejningspunktet i hele konceptet er kaffe. Derfor er den kaffe, der serveres, ikke bare lunken kaffe fra en termokande, men kaffe af høj kvalitet.
”Det er vigtigt, at selve kaffen er rigtigt god hos os. Den gode kvalitet er med til at hive hele projektet lidt op og få det til at hænge sammen med, at vi vil noget større med det. Mange af de ansatte har haft et turbulent liv, og en vis tyngde kan hvile over det hele. Når de arbejder for Kaffe Karma, skal både de og kunderne mærke i alle detaljer, at her er tale om noget, der opkvalificeres. Vores kaffe er derfor en god økologisk kvalitetskaffe fra Peru. Den har en nøddearoma og rammer manges kaffesmag, fordi den aroma generelt rammer bredt. Vi anvender økologisk mælk og har også et samarbejde med plantedrikken DRYK, som giver mælkekaffen en lidt anden smag. Vi får altid god feedback på vores kaffe, og vi hører ofte kunderne sige: DET var en lækker kop kaffe”.
Alle baristaer hos Kaffe Karma gennemgår en baristamedhjælperuddannelse, der består af moduler, der omhandler hygiejne, kundeservice, førstehjælp, brygge- og ristemetoder og kaffens historie. Miechael Stian Hansen uddyber:
”Når man køber kaffe hos Kaffe Karma, skal man ikke kun få en god smagsoplevelse, men også gerne berige kunderne med lidt bonusinformation om selve kaffen eller brygningen. Derfor klæder vi alle baristaer godt på med god og opdateret kaffeviden”.
Fakta om Kaffe Karma
- Kaffe Karma er registreret som en socialøkonomisk virksomhed. Det betyder, at overskuddet i virksomheden geninvesteres, så flere socialt udsatte får mulighed for meningsfuld beskæftigelse.
- Kaffe Karma støttes af Den A.P. Møllerske Støttefond.
- Kaffe Karma kan også bookes til events eller til firmaarrangementer.
- Der er foreløbig planer om at Kaffe Karma skal være i andre sjællandske byer såsom Roskilde, Køge m.fl.
Mød en medarbejder hos Kaffe Karma her.
Andre kaffeinitiativer med fordele
Circle K har også stået for kaffeinitiativer, der støtter gode formål.
I november 2020 uddelte Circle K hundredevis af termokrus til væresteder for unge i København og i Aarhus. For at få en gratis varm kaffe skal man blot fylde termokruset på tankstationen og fremvise den stregkode, der står på siden af koppen.
“Det kan sagtens være, at det bare er en lille ting som kaffe, men det er tanken, der tæller. Det betyder meget for vores unge, når nogen viser, at de tænker på dem”, udtaler stifteren og bestyrelsesformand for værestedet Hellebro Eva Riedel.
Circle K har også gennemført kampagner sammen med Børns Vilkår i 2019 og 2020, hvor der blev indsamlet 2 mio. kroner, som blev anvendt til at udvide BørneTelefonens åbningstid allerede fra kl. 7 om morgenen. Konceptet hedder Børnekaffe. Når man køber en Børnekaffe, støtter man med 2,50 kr. og Cirkle K fordobler så beløbet til 5 kr. pr. kop. Børnekaffen kan købes i alle Circle K’s butikker.
This Post Has 0 Comments