Skip to content

Kaffe og vin – to sider af samme sag

De fleste, der drikker kaffe har en klar fornemmelse af, hvornår en kop kaffe lige præcis rammer den særlige aaaaaah-smag. Og oplevelsen minder på mange måder om den de fleste også får ved at drikke et glas vin. Mange forhold er for de to nydelsesmidler også ens. Eksperter mener, at man kan betragte og behandle kaffe med samme respekt og samme nysgerrighed.

Kaffe og vin kan direkte sammenlignes, fordi der er en lang række forhold som er ens og det giver dermed en spændende forklaringsramme, at forstå kaffens potentiale ud fra. Kaffe er først og fremmest som vin en forædlet landbrugsafgrøde, der gennem en menneskelig ”indblanding” forstærker smagen. Kaffen kommer på samme måde som vinen også ind fra marken og går igennem en fermenteringsproces. Og lige som vin betyder kaffe også meget for manges kultur og daglige vaner verden over.

Men fordi kaffe i dag ikke længere bare er kaffe, er kvaliteten på samme måde som med vin afgørende. Der er nemlig stor forskel på kvaliteten af kaffe. Nøjagtig som der findes meget fremragende kaffe, findes der også meget elendigt kaffe. Der er ofte en verden til forskel på smagsoplevelsen, alt efter hvilken kvalitet eller ristning man foretrækker og hvilken måde man brygger på.

Se en film med sommelier Søren Ledet, hvor dan forklarer hvorfor vin og kaffe kan sammenlignes her.

Hver kaffehøst er unik

Thilde Maarbjerg er Sommelier og har blandt andet arbejdet 10 år på den velestimerede Restaurant Kong Hans i København. Hun er i dag ”ekspert i smag”, fordi hun igennem årene har trænet sine smagsløg til at kunne skelne mellem selv de mindste smagsnuancer. Hun begyndte med vin, men i dag smager hun ligeså meget på kaffe. For Thilde Maarbjerg er det helt naturligt at sammenligne vin og kaffe.

Hun forklarer:

“Bag begge produkter ligger mange timers hårdt arbejde med forarbejdningen og som en vin kan man blandt andet tale om, at en kaffesort har en sortsaroma – en særlig smag, der kun kendetegner netop den sort. Og på samme måde kan en sort – som en vin – også variere fra år til år”.

Udover begrebet sortsaroma kan man i en kaffesammenhæng også tale om, at en kop kaffe har ”krop”, som er en betegnelse for kaffens tyngde. Og man anvender også begrebet ”terroir”. Det er en fransk term, der angiver de særlige kendetegn, som geografi, geologi og klimaforhold i den jord, hvorpå kaffen gror og som indgyder den unikke kvalitet. Det betyder dermed også, at den samme kaffesort kan dyrkes i forskellige regioner og dermed kan frembringe meget forskellige kaffesmage.

Læs mere om terroir her.

Træn – træn – træn

Danmark er på 4.pladsen på listen over, hvem der drikker mest kaffe i verden og mange af os drikker kaffe uden tænke over sort og smagsvariant. Det betyder, at mange faktisk drikker kaffe af ”lavkvalitet”. Men vores kaffeoplevelse kunne hurtigt blive bedre og ”rigere” ved at man går til kaffen, som vi går til en vin. Ved at tilegne sig en smule baggrundsviden om kaffens sammensætning og sorter vil det kunne berige ens kaffe oplevelse kolossalt.

Som noget af det første kan man træne sig i at dufte og smage efter velkendte dufte og smage som vanilie, kirsebær, chokolade og solbær – på nøjagtig samme måde som man gør med vin. Det drejer sig om ganske små nuancer og det kan være svært i begyndelsen men ved træning bliver det bedre.

Thilde Maarbjerg underviser i dag i, hvordan man som almindelig kaffedrikker kan lære sig at smage på kaffe, det foregår ved en såkaldt ”cupping-session”. I en cupping-session bruger man ofte en særlig slags ske, som er større end en teske og mindre end en spiseske og lidt dyb. Den kan akkurat rumme en mundfuld kaffe. Når kaffen indtages med denne slags ske kommer der præcis den mængde luft ind samtidig med drikken, som der skal til for at frigøre aromaen.

“Når man tager sig tid til at gå i dybden med smagen i kaffen bliver mere bevidst om hvilke smage og aromaer, der egentlig er at finde i kaffen. Og man kan forberede sig på at opdage smage, som man ikke umiddelbart forbinder med kaffe – den kan være frugtig, smage som vanilje, cedertræ eller som nødder. Ved at blive mere opmærksom og nærværende om selve smagen, når man drikker sin daglige kop kaffe, vil man dermed opdage hvor stort et potentiale kaffen egentlig har”, fortæller Thilde Maarberg.

En kaffesmag kan på samme måde som vin ændre sig markant i processen fra bønnerne høstes og til de ender i en kop med dampende vand over sig. Der er nemlig rigtigt mange faktorer, som man ikke kan kontrollere undervejs i processen for eksempel klimaet og jordens tilstand. Men til forskel fra nogle vine, der bliver kaffe ikke bedre med tiden. Når kaffen er ristet går det faktisk ned ad bakke med kaffens oprindelige smag.

En ting der dog markant adskiller kaffe og vin er dog, at man sjældent hæver kaffekoppen og siger ”SKÅL”.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search