Det der øjeblik, lige når en helt speciel slurk kaffe ikke kan beskrives med ord…
Netværk og vidensdeling på festival højner kaffeniveauet
Flere tusind liter kaffe var omdrejningspunktet til Danish Coffee Festival i Marketenderiet i Valby 30. april til 1. maj 2022. Her blev der drukket, cuppet og nydt kvalitetskaffe til den helt store guldmedalje, netværket med kaffefans og -eksperter fra hele Norden og kåret vindere i 3 prestigefyldte kaffekonkurrencer.
Det var flot at træde ind i Marketenderiets 725 kvadratmeter lyse lokale i den sidste weekend i april og blive mødt af indbydende stande fyldt med kaffeudstyr og kaffebønner. Og ikke mindst var duften fantastisk: friskbrygget kaffe … aaahhh! Selvom lokalet var stort, og der var en ivrig summen af stemmer og musik, var der ingen tvivl om, at her var stemningen både hyggelig og afslappet blandt de mange kaffeentusiaster. Man kunne både møde amatørkaffekender, den mere hardcore kaffeaficionado, professionelle kaffevirksomheder og tidligere Danmarks- og verdensmestre i kaffekonkurrencer.
Arrangøren bag Danish Coffee Festival var Specialty Coffee Association (SCA Denmark), som er en medlemsbaseret nonprofit-organisation, der repræsenterer tusindvis af kaffeproducenter og baristaer over hele verden. Specialty Coffee Association fungerer som en samlende kraft inden for specialkaffeindustrien og arbejder for at skabe et stort netværk af ligesindede fagfolk ved afholdelse af kaffeevents og kaffemesterskaber.
Danish Coffee Festival er blevet afholdt årligt siden 2018 på Marketenderiet, dog med en pause på grund af corona, fordi en stor festival var umulig at gennemføre under acceptable forhold. Under corona blev det i stedet til en mindre begivenhed i form af Danish Coffee Fest, som var en mere intim event, hvor der også blev kåret en vinder, Kristian Lildholdt i Batch Brewer Championship 2021 og i Oatly Throwdown.
Til Danish Coffee Festival i Valby i år var der nu igen skruet op for deltagerantallet og ambitionerne, og det var tid til at kaffebranchens største personligheder kunne mødes, udveksle viden og dyste i forskellige kaffebrygningskonkurrencer. I alt var der 17 udstillere og 44 deltagere til konkurrencerne, og på standene kunne man blandt andet møde Kontra Kaffe, Coffee Collective, Coffee by Storm, La Cabra, Oatly, Koppi, Roast, Grød, Scanomat, espressospecialisten og mange flere.
Festivalen var også åben for alle interesserede, og i løbet af de 3 dage nåede omkring 2500 gæster at komme forbi det kaffeduftende Markentenderi. Danish Coffee Festival bød, udover udstillernes stande, også på workshops, hvor man kunne riste sin egen kaffe og lære at smage rigtigt på/cuppe kaffe, og fra scenen var der eksperter der delte ud af den nyeste viden, blandt andet om hvordan vandets kvalitet har indvirkning på kaffens smag.
Se programmet her.
Kaffen er bindeleddet
Til Danish Coffee Festival mødte Smag Kaffen Marc Munk Simonsen, som er Event Coordinator hos Specialty Coffee Association, og han var meget tilfreds med festivalens forløb: ”Det er en kæmpe glæde at opleve al den entusiasme hos alle udstillerne og konkurrencedeltagerne. Vi har arbejdet hårdt for at få festivalen op at stå, og det har da også været spændende hen over vintermånederne, om den kunne blive til noget på grund af corona”.
Alle kræfter bag festivalen er frivillige, og alle er mødt op med det ene formål at få skabt nogle inspirerende dage, hvor den sorte drik får den fokus den fortjener.
”Alle der arbejder på festivalen brænder for kaffe, og derfor har de givet den ekstra tid ud over deres almindelige arbejde. Det gælder også mig selv. Jeg arbejder fx til daglig for Slow Forrest Coffee, men med denne festival understreges det hvor meget kaffe betyder for os. Den binder os alle sammen her under taget i Markentenderiet. Det vigtigste for os i denne weekend er at sætte fokus på, hvordan kaffen dyrkes og produceres, og ikke mindst at give alle i kaffebranchen en stemme og mulighed for at netværke og dele viden. På den måde højner vi niveauet på mange fronter”, forklarer Marc Munk Simonsen.
Roasters Village
Udenfor Danmarks grænser blomstrer kaffekulturen også, og derfor var der som et nyt tiltag til Danish Coffee Festival lavet en ’Roasters Village’ i et særskilt lokale i Markentenderiet, hvor man kunne møde udenlandske ristere som serverede spændende kaffevarianter. Man kunne blandt andet møde:
Frukt Coffee Roasters fra Turku i Finland
A Matter of Concrete fra Rotterdam i Holland
Morgon Coffee Roasters fra Göteborg i Sverige
Talormade fra Oslo i Norge
Cophi Solutions fra Warszawa i Polen
Raw Material fra UK
Marc Munk Simonsen uddyber: ”Roasters Village har været meget besøgt i løbet af festivalens 3 dage. Alle er nysgerrige med hensyn til hvad der sker udenfor Danmark, og der har været heftig aktivitet i lokalet. De udenlandske ristere har nogle gange nogle anderledes teknikker, som vi danskere har kunnet blive inspireret af. Det er første gang på dansk jord, at et sådant møde på en messe mellem lande er foregået, så det er vi selvfølgelig stolte af kunne lade sig gøre”.
Ping-pong-kaffe
Til Danish Coffee Festival var der 4 konkurrencer:
Cup Tasters Champion, Brewers Cup Champion, Barista Champion og en Oatly Throwdown.
Smag Kaffen mødte Rasmus Madsen, som indtog førstepladsen til Brewers Cup Champion. Han fik i løbet af festivalens 3 dage meget ud af at ’ping-ponge’ med andre kaffeentusiaster. Han siger: ”Jeg synes festivalen var en kæmpe gevinst for hele den danske kaffebranche. Den er jo ikke særligt stor, så det var så fedt at mærke den massive opbakning, der var hele vejen rundt. Det er jo en god måde at få rakt ud til forbrugeren og lære dem mere om kaffens store univers. Jeg kom til festivalen for at blive opdateret med ny viden, for at møde kollegaer i branchen og bare generelt for at se, hvad der foregår rundt omkring i folks virksomheder og bag deres kaffebryggere. Der er stadig mange huller i kaffeviden generelt, men til sådan en festival er det meget inspirerende at få en god ping-pong-snak om alle mulige aspekter omkring kaffe. Man kan altid blive klogere på vejen frem mod den gode kaffesmag”.
Rasmus Madsen stiller op i kaffekonkurrencer for at udfordre sig selv og for at blive dygtigere, men han er ikke bleg for at stille spørgsmål til de andre deltagere for at lære mere. Han uddyber: ”Til konkurrencerne er der vanvittigt dygtige folk i feltet, og ånden er at vi hjælper og inspirerer hinanden undervejs. Det er så fedt. Det er ingen skam at stille et spørgsmål mens man er i gang med selve konkurrencen. Jeg er selvfølgelig meget stolt af at jeg kom på vinderpodiet, men der var mange skarpe bryggere, der kæmpede om prisen”.
Rasmus Madsen har tidligere vundet danmarksmesterskabet i kaffesmagning, kafferistning og to gange i Aeropress-mesterskaber.
Vinderne til Danish Coffee Festival i Marketenderiet 2022 blev:
Cup Tasters Champion – Reza Faraz Anissi, Kontra Coffee
Brewers Cup Champion – Rasmus Madsen, Independent
Barista Champion – Søren Stiller Markussen, Stillers Coffee Aps. Smag Kaffen har også mødt Søren Stiller Marcussen her.
Jón Axel Sellgren fra Coffee Collective som vinder af Oatly Throwdown
Nye vindere, udstillere fra hele Europa og mere end 2500 gæster var at finde til årets succesrige kaffefestival Danish Coffee Festival i Marketenderiet i Valby 30. april til 1. maj 2022. Arrangøren bag Danish Coffee Festival var Specialty Coffee Association (SCA Denmark). Som medlem af SCA får man adgang til at deltage i lokale begivenheder og aktiviteter og kan være med til at arbejde for at skabe gennemsigtighed i alle kaffeproduktionens led. Læs mere her.
This Post Has 0 Comments