Det der øjeblik, lige når en helt speciel slurk kaffe ikke kan beskrives med ord…
Verdensmester i kaffesmagning
Hvis man kan skænke en kop med lige dele viden, passion og hårdt arbejde, så er det billedlig talt beskrivelsen på årets verdensmester i kaffecupping, Juan Gabriel Cespedes’ talent. Mød en ihærdig latinamerikaner, som bogstavelig talt har slubret sig til toppen.
18. juni 2015 kunne den 29-årige Juan Gabriel Cespedes fra Costa Rica tilføje en flot titel til sit CV: verdensmester i at smage kaffe. Han slog nemlig 36 andre cuppere fra hele verden i World Cup Tasters Championship 2015. Konkurrencen blev afholdt på kaffebranchemessen World of Coffee i Gøteborg, og målet i denne konkurrence var at kunne skelne mellem forskellige typer kaffe. Den cupper, som udviste hurtighed, evner og nøjagtighed i at skelne mellem disse kaffetyper, ville gå derfra med guldtrofæet. Og det blev den unge latinamerikaner, fordi han igennem mange år har udviklet et talent for at kunne smage små nuancer i kaffe, som ingen andre kan.
Juan Gabriel Cespedes fortæller:
”Jeg har trænet hårdt igennem mange år med at smage på kaffe og dermed lære de små aromanuancer at kende. Da jeg stillede op til denne konkurrence i år, havde jeg derfor kun ét mål, og det var at vinde.”
Hårdt arbejde og passion
Juan Gabriel Cespedes er født og opvokset i Heredia i Costa Rica under fattige kår. Hans karriere indenfor kaffe begyndte, fordi han søgte efter et job, så han kunne bidrage til hans families husholdning. Som 19-årig begyndte han som landbrugsmedarbejder på en kaffeproduktionsfabrik, derefter fik han job på Instituto del café de Costa Rica som cupperassistent. Her begyndte han fra bunden med at bære kaffesække, gøre rent og vaske op efter cuppingsessions. Det hårde slid førte ham til en stilling som handelsmedarbejder hos Ecom Costa Rica (Cafinter), som er et firma, der arbejder med at udvikle relationer mellem producenter og roasters af grøn kaffe i alle større kaffeproducerende lande. Den daglige kontakt med kaffe og den nye jobposition gav ham muligheden for at deltage i The Costa Rican Cuptasters Cup, og dermed kunne han kvalificere sig til verdensmesterskabet. Det var Juan Gabriel Cespedes tredje optræden i denne konkurrence. I 2013 nåede han til semifinalen, men ikke videre.
”Jeg har altid elsket at arbejde med kaffe, det er mit job og min passion. Og jeg ved, at min store erfaring er grunden til, at jeg i år klarede mig igennem kvartfinalen, semifinalen og finalen. Takket være dette, og Gud, er jeg i dag blevet verdensmester”, siger en glad Juan Gabriel Cespedes.
Læs mere om kaffe og passion her.
Tålmodigheden betalte sig
World Cup Tasters Championship 2015 forløb over de tre dage, hvor selve kaffemessen World of Coffee i Gøteborg blev afholdt. Konkurrencepladsen var midt i den store messehal, og alle besøgende på messen (5.500 personer) kunne sætte sig på stolerækkerne og følge med i konkurrencens forløb på tæt hold. Konkurrencen var desuden live online.
Læs mere om World Cup Tasters Championship her.
De 36 deltagere skulle bruge deres lugte- og smagssans til at finde de små forskelle i kaffen. De skulle smage så hurtigt som muligt for at vinde mesterskabet. Otte sæt med tre kaffetyper blev præsenteret for hver cupper, hvoraf to var de samme. Smageren skulle således identificere de mest ’skæve’ kopper kaffe hurtigere end deres rivaler for at gå videre. Den måde, cupperne smager på kaffen, er ved at slubre små slurke i sig med en særlig cuppingske, der hjælper til med at frigøre kaffens aromaer.
Juan Gabriel Cespedes forklarer; ”Det er svært at forklare, hvordan man smager korrekt, det er et talent, som man kan træne sig op til. Min strategi var virkelig at tage mig tiden til grundigt at smage på hver kop. Mine medkonkurrenter var færdige før mig, og jeg kunne godt mærke, at jeg blev følelsesmæssigt påvirket for hver gang de løftede en kop op og meldte sig klar. Men det til trods var jeg den, der kunne løfte trofæet som vinder.”
This Post Has 0 Comments