skip to Main Content

De digitale kaffe-assistenter

Hjemmesider, podcasts, apps, film og digitalt kaffeudstyr kan være gode genveje til at gøre din næste kop kaffe endnu bedre. Smag Kaffen får hotte tips fra et par kaffe-elskere.

Kaffe er en videnskab – bønnerne, bryggeprocessen og serveringen rummer uanede udforskningsmuligheder. Meget kaffeviden er gennem tiden dokumenteret og nedfældet i opskriftsbøger, og mundtlige tips og tricks er videregivet fra den ene kaffeentusiast til den anden. Men der er stadig masser at eksperimentere med og undersøge i den sorte driks store univers. Her i 2018 dominerer ”de digitale kaffeassistenter” som dem der formidler den meste kaffeviden. Med kun et par klik kan mange hemmesider, apps, film og digitalt udstyr hjælpe med at gøre bryggemetoderne og serveringerne endnu mere raffinerede og ikke mindst velsmagende. Smag Kaffen åbner døren til ”kaffe-teknikrummet” …

Digital vægt gør en stor forskel
Asser Bøggild Christensen, som står bag bloggen Hipsterkaffe, har været kaffegal næsten lige så længe, han kan huske. Han arbejder som freelancejournalist og skriver til internationale medier om kaffe. Han bor for tiden i Chiang Mai i Thailand; en by, som de senere år er blevet kendt som Sydøstasiens kaffehovedstad. Han henter dagligt masser af inspiration til sin kaffebrygning og mere viden om kaffe fra hjemmesider og sociale medier. Hans tips er:

”Der er ekstremt mange cool kaffepersonligheder at følge på Instagram. Der er så mange, at det kan være svært at nævne nogle enkelte. Men min gode kaffe-buddy fra Hong Kong @alcheng88 er en af de mest flittige instagrammere overhovedet. Han har fingeren på pulsen med stort set alt, hvad der sker af nørdede ting i kaffesfæren.

På Youtube følger jeg først og fremmest James Hoffmann, når det kommer til kaffe. Hans videoer, og hans take på kaffe generelt, er både intelligent og underholdende. Derudover har Owen Thompson fra Sweet Maria’s dejligt beroligende stemmeføring og nogle informative videoer. Dog har han desværre trukket sig lidt tilbage fra rampelyset de seneste år. Jeg elsker også podcast-mediet, og der følger jeg en del forskellige kaffe-casts. På det seneste har jeg været meget begejstret for Patrik Rolf og April Coffees interviews med en række prominente folk i branchen”.

Mange kaffefans anvender i dag apps til at finde de helt rette mål og til at holde øje med bryggetider. Men denne trend er Asser Bøggild Christensen ikke gået med på. Han klarer processen selv – næsten. Helt uden elektronik er brygningen ikke, for han er nemlig glad for sin digitale vægt:

Jeg bruger ingen apps til at tracke min brygning. Det er jeg trods alt for magelig til – særligt om morgenen, hvor der ikke er så meget energi, før de første dråber kaffe er kommet indenbords. Når det er sagt, så bruger jeg dog en digital vægt med indbygget timer, så jeg kan ramme lige præcis den opskrift, jeg har lyst til at benytte på dagen. Det lyder måske overflødigt, men det gør en stor forskel”, siger Asser Bøggild Christensen.

Brygge på ægte barista-manér
En anden kaffeglad person er Jesper Vollmer, direktør, tidl. køkkenchef og iværksætter, og han ser fordele i at anvende apps til sin kaffebrygning. Han har dem med, både når det gælder kaffe i privat regi og når han arbejder i sit gastronomiske madkoncepthus RÅ på Bornholm. Han uddyber:

Jeg har gennem tiden prøvet at bruge forskellige apps til at guide min brygning med mål og vægt. De hjælper til at finde de eksakte mål, og det kan være afgørende for smagen. Den bedste app, jeg er kommet frem til, er Hipsterbrew. Med denne app som min guide kan jeg brygge kaffe på ægte barista-manér, jeg kan vælge mellem flere forskellige brygmetoder og samtidig sætte mit eget præg på brygningen, ved at justere i mængden eller på timerfunktionen. Man kan vælge mellem AeroPress, V60 eller Chemex og stempelkande”.
Download appen her:

Udbuddet af korte film med instruktioner, smagstests og oplevelser med kaffe bugner som nævnt også på de sociale medier som for eksempel Youtube og Vimeo. Her går Jesper Volmers digitale veje også ofte forbi.

Jeg synes Youtube er et godt sted at finde film, hvor kaffenørder viser tips og tricks. Der er mange dygtige personligheder. Jeg følger ingen bestemte, men lader mig inspirere dag for dag. Men der er også amatører, hvor man skal være lidt mere kritisk med, hvad de anbefaler. Jeg går meget op i æstetik og derfor nyder jeg mere at se film på Vimeo. Her er produktionerne ofte lækrere at se på, se”, forklarer Jesper Vollmer – se dem her.

Chefsommelier Thilde Maarbjergs genvej til de gode kaffebønner: Køb bønnerne online
Mine kaffebønner køber jeg på nettet. Det er hurtigt og enkelt, og der kan leveres en større mængde bønner, som ellers kan være tunge selv at få bragt hjem. Jeg køber dem altid fra disse webshops, for her kan jeg regne med høj kvalitet“:
Coffee Collective
La Cabra
Holy Bean

Slut med at gætte sig til mål og tid – Se her hvilke apps, der hitter lige nu

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search