Skip to content

Den trofaste kaffemester

Hvis man ikke har tid til at håndbrygge sin filterkaffe, men stadig ønsker perfekt smag og temperatur, kan man ty til en Moccamaster-kaffemaskine. Læs her om den pålidelige kaffemaskine, som er håndbygget, og som i over 50 år både har været på den røde løber og stået i millioner af private og professionelle køkkener, og som efter kun 6 minutters brygning er klar med en perfekt balanceret kop filterkaffe – hver gang.
Stedet er Holland, året er 1968, og industridesigner og ingeniør Gerard C. Smit er i gang med en opfindelse i sin garage. Han vil konstruere en driftssikker kaffemaskine. Han elsker nemlig kaffe. “Livet er for kort til at drikke dårlig kaffe” var hans motto. Lidenskaben for den gode kaffesmag blev drivkraften for hans vision om at udvikle en kaffemaskine, der kunne brygge verdens bedste kaffe og erstatte den gammeldags kogekaffe, som man i mange århundreder havde brygget.
Gerard C. Smit opnåede sit mål, og i 1974 blev den ikoniske kaffemaskine KBG741 lanceret fra fabrikken Technivorm. I årene herefter blev Moccamaster-maskinerne en gigantisk succes, og i 2021 forlader mellem 2.000 og 2.500 kaffemaskiner dagligt Technivorm-fabrikken. På verdensplan anvendes der omkring 7 millioner af kaffemaskinen hver dag.

Prisvindende og bæredygtig
En Moccamaster-kaffemaskine er overordnet set en elektronisk filterkaffe-bryggemaskine, som består af et bryggeelement og en varmeplade (på nogle modeller er der to varmeelementer), som er fremstillet i to forskellige dele. Alt er produceret i genanvendelige og nedbrydelige materialer. Selvom der siden den første maskine kom frem, er sket mange teknologiske udviklinger, produceres Moccamaster-maskinen stadig efter filosofien om, at forbrugeren kan stole 100% på den. Alle kaffemaskiner monteres og samles derfor i hånden og testes 3 gange, inden de pakkes og afsendes. På den måde sikres det, at hver enkelt model lever op til de kvalitetsstandarder, som bliver lovet. Når produktionen af ​​en maskine stopper, opbevarer Techniworm alle reservedele i 10 år.

Der produceres i dag mange forskellige varianter af Moccamaster-kaffemaskinen. Alle har en indbygget funktion, der konstant holder kaffens temperatur mellem 92° og 96°, hvilket er den anbefalede temperatur for den optimale kaffesmag. Maskinerne har automatisk drypstop og autosluk, så maskinen selv stopper med at dryppe og slukker automatisk. Nogle modeller har også en kalkindikator, der viser hvornår det er tid til at afkalke kaffemaskinen.  Selve formgivningen af Moccamaster-maskinen er i dag anset som lidt af et designikon, og der er mange farvevarianter. Det er ligeledes muligt at forbedre eller ’tune’ sin kaffemaskine med en lang række tilbehør som for eksempel glaskander og filterholdere.

Læs mere om filterkaffe her.

Den helt rigtige mængde kaffestoffer
En af grundene til at Moccamaster-maskinerne er populære, er at de betegnes som maskiner af en særlig høj kvalitet. De er ligeledes godkendt af European Coffee Brewing Centre (ECBC), som er et eftertragtede kvalitetsmærke, hvilket betyder, at de opfylder strenge kvalitetskrav, hvor det ikke kun er smagen der bedømmes. En kop kaffe består af 98,5 procent vand, mens resten er opløste bestanddele af kaffe. Målet er at ekstrahere den rigtige mængde kaffestoffer, og når en kaffemaskine er godkendt af ECBC, er det garanteret, at det er lige netop det, der sker under maskinens kaffebrygning.
Forbrugerne afgiver også jævnligt anmeldelser af Moccamaster-kaffemaskinen, og det har igennem årene fået den ind som topscorer i mange tests med masser af positive anmeldelser som fx ”Den brygger aromatisk kaffe på en hurtig og stille måde”. Moccamaster-maskinerne fungerer som et ’benchmark’ i kaffens professionelle verden. De bruges i internationale konkurrencer af baristas og i cupping-mesterskaber og vælges af SCA (Speciality Coffee Association) på grund af kaffens konsistens og smagsresultatet.

Læs mere om kvalitetskaffe her

Egne justeringer til endnu bedre kaffesmag
Kian Hickmann blev barista-danmarksmester 2020 og er souschef hos The Coffee Collective, og han har gode erfaringer med Moccamaster-kaffemaskinen, fordi det er en filterkaffemaskine, der brygger en kaffe, der er ’til at regne med’. ”Jeg synes en Moccamaster-kaffemaskine leverer en god og hurtig bryggemetode. Den er virkelig velegnet, når man skal servere kaffe for mange mennesker. Men maskinen sørger også for, at man ikke behøver at være så meget indover. Når man brygger kaffe i hånden, skal man tage stilling til mange elementer, såsom vægt, vandmængde og bryggetemperatur”.

En Moccamaster-kaffemaskine er programmeret til at brygge filterkaffe på en bestemt måde, men Kian Hickmann har eksperimenteret med nogle få teknikker for at få kaffen forfinet. Han uddyber:”Selvom maskinen kun har én knap der skal aktiveres, så er der små funktioner, hvorved man kan opgradere kaffesmagen. For det første skal man altid skylle filteret, så man undgår en kedelig blegemiddelssmag. Man kan også kværne kaffen lidt grovere end til håndbrygget kaffe. Jeg vil også anbefale at prøve med en såkaldt ’bloom’, hvor man væder hele kaffemængden og på den måde får kaffen afgasset. Det sker ved at man tænder maskinen og lader de første dråber vand væde kaffen. Så slukker man maskinen i 30 sekunder, rører rundt med en ske, så al kaffen er våd, og så tænder man maskinen igen. På den måde undgår man, at kaffen bliver tør”, forklarer Kian Hickmann.

Kian Hickmann har oplevet Moccamaster-maskiner ved mange cupping-konkurrencer, og selvom maskinen leverer den perfekte anbefalede temperatur i forhold til at drikke kaffen som almindelig kaffedrikker, så må termometeret ofte i brug ved konkurrencerne. ”Når der skal smages på kaffen til konkurrencerne, er kaffen fra en Moccamaster ofte lige lidt for varm, så den skal afkøles og tempereres, så deltagerne kan smage på den uden at brænde sig”.

Værner om den gode kerne
Victor Fabricius Trangeled Kristensen blev i marts 2019 kåret som vinder af World Brewers Cup Championship 2019 og arbejder i dag i Dubai, hvor han hjælper med kvalitet og træning af baristaer for ’Frame’, en kaffekæde der anvender kaffe fra det skandinaviske risteri ’La Cabra’. Moccamaster-kaffemaskinen hører også til Victor Fabricius Trangeled Kristensens favorit-kaffemaskiner, blandt andet fordi smagen af kaffe herfra er ’ren’. Han forklarer: ”Når man brygger kaffe på en Moccamaster, kan man regne med, at der er en stabil temperatur og et smagfuldt produkt hver gang. Den viser også bare, hvordan en god bønne og noget godt vand er kernen til en god oplevelse. Kopperne er typisk søde, bløde i mundfylde og karakterfyldte. Når man brygger manuelt, rusker man meget rundt i kaffen med sin hældeteknik. Moccamasteren drypper stille og roligt vand på kaffen, hvilket gør ekstraktionen renere og smagen klarere og mindre mudret”.

Selvom en Moccamaster er lidt dyrere end andre kaffemaskiner, er den ifølge Victor Fabricius Trangeled Kristensen alle pengene værd. Han uddyber: ”Jeg har aldrig hørt om Moccamaster-maskiner, der er gået i stykker, for der er tale om et virkelig funktionsdygtigt design. Jeg har selv brugt maskinen en del, og det er altid problemfrit, sammenlignet med andre maskiner. Hvis man køber en billigere maskine, er vandtemperaturen typisk meget lavere, hvilket giver en tyndere og mere syrlig kop kaffe”.

Ved kaffebrygning på en maskine vil selve oplevelsen omkring brygningen naturligt nok være mere ’strikt’ end ved en håndbrygning, så nogle variable faktorer vil selvfølgelig gå tabt. ”Hvis jeg brygger håndbryg, kan jeg ændre 100 variabler, men på Moccamasteren er det typisk kun formalingsgraden, der skal stilles ind. Så jeg synes faktisk en Moccamaster fungerer bedst til større brygninger. Men i sidste ende er det altid vandet og kaffens kvalitet, der er det mest afgørende for smagen”, afslutter Victor Fabricius Trangeled Kristensen.

Hvordan brygges filterkaffe på en Moccamaster?

  • Skyl kaffefilteret og læg det i filterholderen
  • Hæld frisk, koldt vand i vandbeholderen
  • Brug måleske og beregn 6 strøgne 10-grams-måleskeer (i alt 60 gram) malet kaffe pr. liter vand
  • Ryst filterholderen let, så kaffen ligger jævnt fordelt i filteret
  • Tænd maskinen og vent i 6 minutter

Husk: Man kan nogenlunde regne med ovenstående kaffemål, men en del af charmen er jo altid at finde frem til sin egen yndlingskaffe. Så prøv dig frem med målene, og find ud af hvordan du kan lide din kaffe.

Se en oversigt over alle Moccamasters kaffemaskine-modeller her.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search