skip to Main Content

En ’gamechanger’ for kaffesmagen

Uden vand ingen kaffe. Vandet i danske vandhaner er bare ikke optimalt for kaffesmagen. Med en Peak Water-filtervandkande kan man optimere sit vand til kaffebrygningen, og smagsforskellen er tydelig.

Vand er en essentiel ingrediens i en kop kaffe. Til en kop filterkaffe udgør vandet omkring 98%, og til en kop espresso er det omkring 90%. Vand har dermed en enorm betydning for alle aspekter af kaffesmagen. Den dårlige nyhed er bare, at vandet i vores danske vandhaner ikke er egnet til at optimere kaffesmagen eller til at passe på vores kaffeudstyr – man siger at vandet er for ’hårdt’. Den gode nyhed er, at der heldigvis er en løsning til at få bedre vand til kaffen. Mange tyr til kildevand, fordi det overordnet har et lavt kalkindhold og dermed er egnet til at fremhæve kaffens aromabærende organiske syrer, hvilket betyder, at kaffen ’performer’ optimalt. Men kildevand kan være dyrt at købe i længden. Et alternativ er i stedet at filtrere de stoffer væk, som ødelægger det gode vand, med en Peak Water-filtervandkande. Enhver kaffeelsker, der bruger penge på nyristede bønner og kvalitetsudstyr, bør også opgradere sit kaffeudstyr med en sådan filtervandkande. Peak Water-filtervandkanden er specifikt udviklet til at optimere vand og er designet af kaffeeksperter. Kanden justeres til det vand man har i vandhanen, og på denne måde kan man få fuld kontrol over sit kaffevand.

Selve filteret består af to ’kamre’. Hovedkammeret fjerner mineraler fra vandet og det ’hårde’ element. Der skal dog være en lille mængde hårdhed tilbage for at få det bedste ud af en kaffe. Det andet kammer indeholder kun kulstof, der bekæmper uønskede organiske forbindelser, men som også tillader en lille mængde mineraler, såsom kalcium og magnesium, at passere igennem, hvorefter det kan blande sig med det nyblødgjorte vand fra hovedkammeret. Læs mere om teknikken her: https://peak-water.com/pages/how-it-works

En ubalance i det danske vand
Et par basale facts om vand: Hvis man først begynder at nærstudere vand, så bevæger man sig ud i nørderi, for vand er en meget kompleks størrelse. Her er en ultrakort introduktion: Vand indeholder blandt andet stofferne kalk, bikarbonat, natrium, magnesium, klorider og sulfat, og vandets indhold af disse stoffer påvirker kaffesmagen. Vand fra den danske undergrund betegnes som ekstremt hårdt på grund af, at kalkindholdet er meget højt. Kalk neutraliserer mange af de smags- og aromabærende organiske syrer, der især findes i fine lys- og mellemristede kaffesorter. I hanevandet i Danmark er kalkindholdet på omkring 200 ppm (eller mg/l), mens der i kildevand typisk er ca. 100 ppm og nedefter. For at få den optimale kaffesmag er det bedst at vandets kalkindhold ligger under 50 ppm.

Kemikeren Christopher H. Hendon har skrevet en videnskabelig rapport om vand og kaffe og har udgivet bogen ‘Water for Coffee’. Her konkluderer han, at det er forholdet mellem magnesium, kalk og bikarbonat (også kendt som hydrogencarbonat), som afgør resultatet. Det er altså balancen og niveauet i vandets mineralindhold, der udgør den store forskel for, hvilke egenskaber vi er i stand til at udtrække fra en given kaffe. Opløste mineraler i vand findes som ladede ioner, som binder sig til de smagsforbindelser, der fører til de mest spændende smage. Men det handler om balance – for meget af en type ion kan ende med en skarp og sur kop, for meget af en anden type ion kan betyde at kaffen er kedelig og flad. Hvis man ønsker en sød, aromatisk og nuanceret kop kaffe, så er det altså stoffet bikarbonat, som er essentiel for aromatisk og velsmagende kaffe.

Se et kort over hvordan vandet er i dit område her.

Test, justér og bryg
Det er nemt og enkelt at anvende en Peak Water-filtervandkande:

  • Skænk et glas vand fra vandhanen og tag en teststrip. Dyp strippen i vandet.
  • Se hvilken tilstand dit vand er i, og aflæs resultatet på den oversigt, der følger med kanden. Indstil resultatet på kandens reguleringsknap.
  • Tjek at der er et filter i kanden, og fyld kanden op med vand.
  • Kanden med vand og filter skal opbevares i køleskabet til din næste kop kaffe skal brygges.
  • En løs guideline til hvornår filteret skal skiftes, er at kanden skal have filtreret mellem 40 og 120 liter, men det afhænger af hvor mineralfyldt det vand er, som man anvender. Jo mere mineralfyldt ens lokale vand er, jo kortere levetid har filteret.

Men hvad mener en kaffeekspert om Peak Water-filtervandkanden?
Smag Kaffen har mødt Lindy Nordentoft Brogaard, som er ’Head of Coffee’ for CleverCoffee i Odder. CleverCoffee har eget kafferisteri og sælger højkvalitetskaffe og udstyr til både private og virksomheder – både i Danmark og i udlandet. CleverCoffee har desuden en kaffebar i Århus og uddanner også baristaer. ”Hos CleverCoffee går vi op i at handle og levere kaffe af tårnhøj kvalitet. Vi går desuden op i at kaffen er handlet transparent og meningsfyldt for alle led i processen”, siger Lindy Nordentoft Brogaard.

Vandets kvalitet er vigtig for Lindy Nordentoft Brogaard, fordi det har en kæmpe betydning for kaffesmagen, og han anvender selv Peak Water-filtervandkanden både professionelt og privat. Han forklarer: ”Jeg er stor fan af kanden, fordi den er enkel at betjene og leverer en vandkvalitet, som passer til god kaffe. Kanden er ligeledes det bedste valg, hvis man ikke har installeret et større vandanlæg, der er optimeret til at levere den rigtige vandkvalitet. Jeg kan smage tydelig forskel, og jeg synes smagen er meget bedre end kildevand”.

Der er dog to udfordringer med kanden ifølge Lindy Nordentoft Brogaard: ”Udfordringen er bakterier, fordi der er tale om et åbent system. Du skal derfor opbevare kanden i køleskabet og sørge for at holde den hysterisk ren. Og så er der selve filtrene, som er fuldt ud genanvendelige, men det retursystem som skal håndtere denne funktion, er lige nu (2021) kun i drift i England. Men hvis du indleverer dit filter til os hos CleverCoffee, så kan vi sikre, at de bliver genanvendt, så snart systemet også omfatter Danmark”, siger Lindy Nordentoft Brogaard.

Læs om CleverCoffee her

Køb Peak Water-filtervandkanden her

Se en film om Peak Water-filtervandkanden her

Læs mere om vands betydning for kaffe her

Hvordan smager man rigtigt på kaffe? Tag smagshjulet i brug. Læs mere her

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
×Close search
Search
%d bloggers like this: