Det der øjeblik, lige når en helt speciel slurk kaffe ikke kan beskrives med ord…
”Hva’ sku’ det være?” – Guide til den rette kaffebestilling
Det er slut med blot at bede om sort kaffe med mælk. Cortado, flat white og ristretto er nogle af de mange kaffedrikke, som mange kaffemenukort tilbyder. Smag Kaffen giver et overblik over de mange forskellige alkoholfrie kaffedrikke.
Kaffe uden mælk
Espresso – basiselementet
Espresso er basis for mange kaffedrikke som cappucino, caffe latte, macchiato m.fl og er et lille kaffeshot (omkr. 30 ml) stærk espressokaffe, som er brygget under tryk. En god espresso kræver friskmalede bønner af en blend med god sødme, aroma og syrlighed. Smagen af espresso påvirkes af mængden af den kaffe, der er i bryggehåndtaget. Et optimalt resultat fås ved at anvende 7 g kaffe til en enkelt espresso og 14 g til en dobbelt espresso.
Ristretto – det bedste fra kaffen
En ristretto er en espresso, som er stoppet før al kaffen er løbet igennem. Det vil sige at mængden kun er 15 ml i forhold til en espresso på ca. 30 ml. Formålet er at få den bedste smag frem i kaffen og undgå den mere syrlige smag og de mindre gode smagsegenskaber, som kommer frem i den sidste del af brygningen. Ristretto kan ligesom espresso bruges som basis i forskellige mælkebaserede kaffedrikke.
Lungo – det modsatte af ristretto
Lungo er det modsatte af ristretto. Her løber der nemlig mere vand gennem bønnerne, således at man får en mildere drik.
Americano – det tætteste alternativ til en kop sort kaffe
En americano består af 1/3 espresso og 2/3 varmt vand. Navnet stammer oprindeligt fra en slags fornærmelse mod amerikanere, som ofte ville have deres espresso fortyndet.
Filterkaffe – den gode gammeldags kaffe
Filterkaffe er brygget igennem en tragt med filter i. Med denne metode har man kontrol over vandtemperatur, dosering osv.
Læs alt om filterkaffe her: https://smagkaffen.wpengine.com/den-noegne-kaffe-hitter-igen/
Hammerhead – ”shot in the dark”
En hammerhead er et shot espresso hældt i en kop filterkaffe. Mange barer og cafeer finder på deres egne navne til denne drik.
Kaffe med mælk
Espresso macchiato – et stort udbytte af kaffesmagen
En espresso macchiato er en espresso med en smule varm, opskummet mælk.
Cortado – en solid smag af kaffe
Cortado består af to skud espresso med en lille smule varm mælk, der ligger som en ’crema’ på toppen. Navnet betyder ”skåret” på spansk og hentyder til, at man har skåret den skarpe smag af espresso væk ved at tilsætte lidt varm mælk.
Latte macchiato – ”plettet mælk”
Latte macchiato er nærmest den omvendte udgave af en macchiato, dvs. meget mælk og lidt kaffe. Den minder derfor om en caffe latte. Den serveres nogle steder inddelt i lag – mælk i bunden, en blanding af mælk og espresso i midten og ren espresso i toppen. Navnet betyder ”plettet mælk”, fordi den oprindeligt bestod af et glas varm mælk uden skum med en sjat kaffe i, som baristaen fik ved at lade en smule vand køre gennem espressokaffemaskinen – altså en “gratis” kaffe, brygget på brugt kaffegrums i varm mælk.
Flat white – minder om caffe latte
Espresso med varm mælk, som minder om en caffe latte, men som indeholder forholdsvis mindre mælk. Blandingsforholdet kan variere. Mælken kan derfor være mindre skummet end i caffe latte.
Caffe latte – blød og blid
Består af 1/3 espresso og 2/3 varm opskummet mælk, som er mere cremet end luftigt. Husk at hvis du bestiller ”latte” i Italien, risikerer du kun at få et glas mælk. Du skal bede om en ”caffe latte”. Serveres ofte i et glas.
Cafe au lait – en fransk fyldig mælkekaffe
En cafe au lait er det samme som en caffe latte, men er lavet på filterkaffe. Den består af 1/3 stærk filterkaffe eller espressokaffe og 2/3 varm mælk. Det er egentlig franskmændenes udgave af en caffe latte.
Cappuccino – den søde italienske klassiker
Cappucino består af 1/3 espresso, 1/3 varm mælk og 1/3 mælkeskum og har typisk et drys kakao, kanel eller muskatnød på toppen.
Caffe breva – halvt af hvert
En caffe breva består af 1/2 espresso og 1/2 steamet mælk med en konsistens, der ligger mellem flydende og skum, hvilket vil sige en meget cremet mælkekaffe. Drikken er en specialitet i USA og England.
Bulletproof kaffe – mættende kaffe
En anderledes kop kaffe som giver en solid mæthedsfornemmelse. Drikken består af et glas varm, stærk kaffe, 2 spsk. kokosolie, ca. 10 g smør, lidt vaniljepulver og et drys kanel.
Kaffe i den søde version
Mocha – for den søde tand
Mocha består af cappuccino eller caffe latte med chokoladesirup eller varm kakao.
Espresso con panna – for flødeskumselskere
En espresso con panna er et shot espresso med flødeskum på toppen.
Iglo-espresso – næsten som en dessert
En iglo-espresso består af et enkelt shot espresso tilsat sukker og is, blendet ved meget høj hastighed og toppet med flødeskum.
Iskaffe – en kold opfrisker
Iskaffe er espresso, isterninger, mælk og sirup, som blendes sammen. Serveres evt. med flødeskum på toppen.
Mælk i kaffe
Mælk i kaffe skal være ca. 75-90 grader varm. Mælken ændrer smag, når temperaturen stiger. Derfor bør en kaffedrik med mælk kun nå op på en vis temperatur. Mælk, der formes i mønstre oven på kaffen, kaldes ”latte art”, og dette har udviklet sig til en hel kunstart for baristaer, både når det kommer til konsistens og udseende.
Hvad er crema?
Crema er et smagfuldt, aromatisk, rødbrunt skum, der hviler på toppen af et skud espresso. Det dannes, når luftbobler kombineres med den finmalede kaffes opløselige olier. Crema hjælper med til at give espresso både smag og længere eftersmag. Mange kaffeentusiaster mener, at den ultimative test af en superb espresso, er at sukkeret skal kunne ligge på overfladen af cremaen i 30 sekunder før den synker.
Få mælken til at skumme ved håndkraft
Hvis man ønsker at mælken skal skumme, kan man anvende en elektrisk mælkeskummer, men det er også muligt at lave mælkeskum uden brug af maskine. Dette gøres ved at hælde kold mælk (mini- eller skummetmælk virker bedre end sødmælk, da det er mængden af proteinmolekyler, der får mælken til at skumme) i en kasserolle med plads nok til skummet. Man sætter mælken over på komfuret ved lav varme (undgå at det koger) og omrører mælken under hele forløbet, hurtigere efterhånden som varmen tiltager. Der vil opstå et luftigt skum af mælken, og dette skum kan benyttes i kaffen. Mælken vil dog hurtigt falde sammen igen, da fyldigheden er skabt af luftbobler og ikke ved at denaturere proteinmolekylerne, som det sker ved brug af dampskumning.
This Post Has 0 Comments