skip to Main Content
Kaffedåse

Opbevaring – Mørkt, køligt og lufttæt er bedst

Du elsker din kaffe og har styr på både yndlings-kaffebønnen, brygningsmetoden og serveringen. Men hvordan går det med opbevaringen af det sorte guld? Må kaffebønner stå dekorativt fremme på en hylde, eller har de det bedst, når de er gemt lidt køligere af vejen? For at bevare kaffens gode aromaer kan det anbefales at sætte sig ind i, hvordan kaffen opbevares optimalt.
Svaret på, hvordan kaffebønner opbevares bedst, er enkelt: kaffebønnerne skal for alt i verden undgå fugt, luft og lys. Og jo mindre varme bønnerne udsættes for, des længere holder kaffesmagen sig.

Køleskab
Både ja og nej. At opbevare kaffebønner i et køleskab er ikke optimalt. I et køleskab er der ofte ret fugtigt, og kaffen tiltrækker sig let de forskellige lugte i køleskabet, hvilket kan have en negativ effekt på kaffesmagen. Desuden vil skiftet fra køleskab til køkkenbord øge påvirkningen af kondens og fugt, som kan skade kaffesmagen.

Fryser
Både ja og nej. Der findes ikke nogle klare svar om opbevaring i fryser. Nogle fraråder denne metode, mens andre anbefaler det. Men man kan være helt sikker på, at der vil ske en ændring i smagen af kaffen ved denne opbevaringsmetode. Nedfrysningen af kaffebønnerne påvirker nemlig olien i kaffebønnerne og dermed selve kaffesmagen ved brygningen.

Et mørkt skab
Ja. Kaffebønnerne har det rigtigt godt i et mørk og køligt skab, væk fra lys og varmekilder.

Mængden af kaffen – småt er godt
Det kan være praktisk at købe store mængder kaffe til kontoret eller hjemmet, hvis man finder et godt tilbud. Men dermed har man automatisk valgt at gå på kompromis med smag og kvalitet. Kaffen vil nemlig over tid miste noget af sin friskhed, uanset hvordan kaffen ellers opbevares. Derfor kan det anbefales at købe mindre mængder kaffe, så det passer til kaffedrikning i 5-10 dage. Hvis du alligevel køber stort ind, så kan du overveje at opdele kaffebønnerne i mindre poser og opbevare poserne til de kommende uger i mørke og kolde omgivelser.

Beholderen – lufttæt er bedst
En glaskrukke eller anden beholder/dåse med et tætsluttende låg er det bedste opbevaringssted til kaffe. Her vil kaffens interaktion med luft minimeres og derved mindskes tabet af kaffesmagen.
Hele kaffebønner holder sig som regel godt i en lukket, forseglet pose i de første tre måneder, efter de er blevet ristet. Når først du har åbnet posen, så bør kaffen bruges indenfor et par uger. Hele bønner holder sig bedre end formalet kaffe, når først posen er åbnet. Kværner du selv kaffen, skal den anvendes med det samme. Får den lov til at stå bare nogle minutter, mister den meget af sin smag og aroma. Med andre ord: Dine kaffebønner opbevares bedst mørkt og køligt i en lufttæt beholder, som kan rumme den mængde kaffe, som du forventer at forbruge på en uges tid.

This Post Has 2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top
Search