skip to Main Content

Smagseksperten

Thilde Maarbjerg har et job, som mange drømmer om at møde ind til en grå mandag morgen. Hun arbejder med smage. Primært at smage på vine, men også på kaffe. På visitkortet står der Sommelier og hun arbejder hver dag for at udbrede viden om, hvordan man får mest muligt ud af at smage RIGTIGT på noget af det, som vi danskere holder meget så af – vin og kaffe.

Thilde Maarbjerg er uddannet tjener, men har gennem kurser og læretid på restauranter videreuddannet sig til Sommelier, som er en fransk titel og betyder en tjener, som tager sig af serveringen af vin på en ”finere” restaurant. Hun har blandt andet arbejdet 10 år som Sommelier på den velestimerede
Restaurant Kong Hans i København og i dag arbejder hun som Chefsommelier hos Løgismose.

“Spiren til at arbejde med vin blev sat på en større rejse i 2002 til Australien. Her blev jeg voldsomt inspireret af landets store vinområde, og jeg blev tiltrukket af det store engagement jeg så omkring det at fremstille vin. Jeg havde egentlig allerede valgt at gå på universitetet for at tage en naturvidenskabelig uddannelse, men dette ”vinkald” i Australien måtte jeg forfølge. Vin er i dag blevet en integreret del af min hverdag, og jeg bliver aldrig færdig med at udforske den konstant voksende vinverden”, siger Thilde Maarbjerg.

Ikke helt så romantisk

En Sommeliers hverdag ser dog nok ikke helt så romantisk ud, som man kunne drømme om – noget med at sidde i en rustik stearinlysoplyst vinkælder og smage på den ene sjældne og velsmagende vin efter den anden. De fleste Sommeliers fungerer i det daglig nemlig også ofte som Restaurantchef med et stort
personaleansvar.

Thilde Maarbjerg forklarer;

“Som Sommelier står man for at købe vine ind til restaurantens sortiment, man sammensætter vinmenuer og man tjekker kvaliteten. Man er en del på gulvet i selve restauranten og en del bag computeren for at holde styr på det administrative. Men er også er med til at dække op, sørge for blomster og service overfor gæsterne generelt. Det er et stort arbejde. Men for mig har det altid været et meget givende job, fordi jeg har arbejdet med vine og mad på et virkelig højt niveau. Jeg synes også, at det er sjovt at uddanne elever og se dem vokse. Der er desuden en helt særlig teamspirit på en restaurant”.

Man kan træne sig til at smage RIGTIGT

I dag kan man møde Thilde Maarbjerg i helt nye sammenhænge, hun arbejder ikke længere på restauranter, men som Chefsommelier hos det gastronomiske imperium Løgismose. Og nu er det i en funktion, der minder mere om en konsulent. Hun holder desuden foredrag og underviser i, hvordan man smager RIGTIGT. Thilde Maarbjerg er efter alle årene som Sommelier i dag en slags ”smagsekspert”. Hun har nemlig trænet sine smagsløg til at kunne skelne mellem selv de mindste smagsnuancer.

Hun fortæller;

“Man taler i smagsvidenskab en del om begrebet sensorik. Vi arbejder nemlig med at undersøge, hvordan smage påvirker hele vores sanse-apperat. Selv de mindste nuancer i smagen kan påvirker sanserne. Hvis man først begynder at sætte sig ind i smagenes ufattelig mange nuancer venter der én store oplevelse. Smage, som man før hen troede var ens yndlingssmage kan pludselig vige for helt andre smage”.

"Thilde Maarbjergs kaffevaner"

“Jeg begyndte først at drikke kaffe meget sent i mit liv og begyndte med mælkekaffe. Jeg har ingen særlige ritualer omkring min kop kaffe i dag, men jeg skal altid virkelig ville have kaffe. I dag foretrækker jeg, at min kaffe smager så naturlig som muligt. Min favoritkaffe er en lys ristning for eksempel kaffe fra Kenya eller Etiopien. Jeg kan godt lide syrlighed og frugtighed”, siger Thilde Maarbjerg.

Læs om kvalitetskaffe her.

"Thilde Maarbergs 3 gode råd om kaffe"

  • Kaffen må ikke være skoldhed, man brænder tungen og kan dermed ikke smage kaffen rigtigt
  • Brug altid en grinder
  • Bevar altid kaffebønner på køl i en lufttæt pose for at bevare aromaen

Læs om kaffemaskinen, der brygger den bedste filterkaffe til cuppingsessions her.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
Search