Smag Kaffen har igen drukket kaffe med et par kendte personer for at høre om…
Jagten efter kaffe-rushet
Det der øjeblik, lige når en helt speciel slurk kaffe ikke kan beskrives med ord – DET er ’kaffe-rushet’. Sådanne unikke sanseoplevelser jagter kaffeeksperten Rasmus Madsen dagligt. Han drives også af en stor nysgerrighed for kaffens uendelige muligheder og dyrker også sin egen kaffe, som han dyster (og vinder) med i kaffekonkurrencer.
Lyset i køkkenet bliver ofte tændt midt om natten hjemme hos Rasmus Madsen på Refshaleøen i København. Det er især i de nætter før en dag, hvor han stiller op i en kaffekonkurrence. Søvnen vil ikke indfinde sig, før han lige har brygget sig et par kopper kaffe mere og forsikret, at han har den rette opskrift og en klar plan for den kommende konkurrence. Efter 5-10 natte-kaffebrygninger slukker han lyset igen og er klar til at dyste.
Rasmus Madsens ihærdige kaffetræning har givet pote og har, trods hans unge alder (25 år i 2022), ført ham på vinderpodiet i prestigefyldte konkurrencer en del gange allerede. Titlerne tæller: Danmarksmester i kaffesmagning (2018), danmarksmester i kafferistning (2019), to gange vinder i Aeropress-mesterskabet og vinder af Brewers Cup Champion (2022).
Rasmus Madsen kommer fra Esbjerg, men han flyttede til København, da han skulle læse til agronom, hvor hans speciale blev frugtvidenskab. I dag arbejder han med at rådgive om frugtavl, men efter fyraften står den på at nørde kaffe, nyde kaffe, tale om kaffe, dyste i kaffe. Tja, alle aspekter omkring kaffe har Rasmus Madsens interesse.
Et mangfoldigt univers
Kompleksiteten og det uopdagede potentiale i kaffe som helhed var det, der tændte gnisten hos Rasmus Madsen og fik ham til at gå mere i dybden med den sorte drik end blot at drikke den på hyggeniveau.
”Med kaffe kan man blive ved med at bygge på. Der er så ufattelig mange muligheder i den lille komplekse bønne. Der er hele tiden noget at tage fat på og at lære mere om. Jeg føler stadig, at jeg bare lige har skrabet lidt i overfladen, og at jeg har så meget mere godt i vente. Min interesse for kaffe tog for alvor fart i mit voksenliv, og det var i forbindelse med mit studie. Her fik jeg fik en solid viden om afgrøder og heriblandt også kaffe. Og mixet med min kærlighed til kaffesmagen, så begyndte jeg stille og roligt at eksperimentere med selve håndværket omkring det at brygge god kaffe, og jeg fandt ud af hvor meget de specifikke bønner, de rette mål og temperaturer og ikke mindst vandet har af betydning for resultatet. Sideløbende med studiet arbejdede jeg hos April Coffee, og her blev jeg kastet ud i alt, fordi det var en lille virksomhed – indkøb, ristning og at servicere kunder. Jeg arbejdede sammen med vildt dygtige kaffeeksperter, der lærte mig mange ting. Og pludselig var min kaffe-interesse kickstartet for alvor”, fortæller Rasmus Madsen.
Kaffe er ikke kun en videnskabelig fascination for Rasmus Madsen, den har også en mere social betydning. Han uddyber: ”For mig er en kaffe også lig med at nyde en rar tid sammen med gode venner og min kæreste og tale med dem om, hvordan den smager, og hvilke typer kaffe man glæder sig til at smage næste gang. Det er ligesom at spise god mad sammen, det er en sensorisk oplevelse, der kan være spændende og som indimellem får en helt op at ringe”.
’Chasing the rush’
At opnå den ypperste kaffesmag og mærke et særlige sus i maven er også det, der driver Rasmus Madsens kaffe-dedikation.
”Hvis man først har oplevet at få det der ’rush’, så kan man ikke lade være med at rende efter det igen og igen – det er ligesom noget man jagter. Det er svært at sætte de helt rette ord på følelsen og fornemmelsen, men det er en særlig blanding af smag og duft, som pludselig går op i højere sensorisk enhed. Når den kombination er til stede, så kan jeg ikke lade være med at ønske at få denne unikke oplevelse igen og igen”, siger Rasmus Madsen.
Højdepunkter med kaffe er der heldigvis mange af for Rasmus Madsen, og han mener, at det også skyldes, at der i dag er gunstige forhold på den danske kaffescene. Han uddyber:
”Jeg synes, at der helt generelt er kommet mere opmærksomhed på god kvalitetskaffe, og det er fedt, at folk er så passionerede omkring kaffe. Da jeg startede i kaffebranchen, var det stadig en niche, men god kaffe er blevet mere tilgængelig, og i dag er der en konsensus for, hvad god kvalitet er. Der er også kommet mange spændende platforme som for eksempel Smag Kaffen, der formidler de mange fascinerende historier om kaffe, taler med passionerede kaffepersoner og uddeler brugbar viden, så den almindelige kaffedrikker kan blive hjulpet på vej til en bedre kaffesmag”.
Intuitiv og fokuseret
Rasmus Madsen arbejder i dag på fuld tid som agronom, men bruger det meste af sin fritid på kaffe – på at søge ny viden og netværke med andre kaffeentusiaster og på at stille op i konkurrencer både i Danmark og i udlandet. Anerkendelsen af Rasmus Madsens virke i kaffebranchen er stor, men hvad mener kaffeeksperten selv er grunden til det? Han griner og svarer: ”Jeg synes ikke selv, at jeg er noget vidunder, for jeg har venner og kolleger, som er meget inde i kaffe, og de er mindst lige så dygtige som mig. Jeg vil karakterisere mig selv som en der arbejder meget intuitivt og fokuseret, og disse evner hjælper mig, uden at jeg egentlig tænker over det. Jeg har også en meget specifik idé om, hvad kaffe er, og jeg er ikke bleg for at sige min ofte anderledes mening højt. Jeg er dog altid åben for andres input”.
Når Rasmus Madsen dyster i konkurrencer med kaffekollegerne, fungerer begivenheden som en måde at dygtiggøre sig på. Han har ikke kun dystet i Danmark men også i Taiwan og i Brasilien. I tiden op til konkurrencerne træner han mange timer dagligt.
”Jeg arbejder meget struktureret og fokuseret op til en konkurrence og bruger i begyndelsen 1-2 timer om dagen efter arbejde. Som dagen nærmer sig, intensiveres min træning, og jeg bruger ofte en hel dag på at finde den helt rette kaffe at dyste med. Herefter bygger jeg en præsentation op. Jeg tror, jeg i løbet af 14 dage op til en konkurrence brygger omkring 200 kopper kaffe. Når dagen kommer, så ved jeg, at jeg har en god basis at dyste med, og så gælder det bare om at få det bedste ud af det”, forklarer Rasmus Madsen.
Kom med på kaffefestival (maj 2022), hvor der dystes i konkurrencer her.
Egen kaffeavl
I dag finder man ofte Rasmus Madsen i et drivhus på 2000 m2 i Tåstrup. Her har han selv opbygget et drivhus, hvor han dyrker og forarbejder 8 kaffesorter.
”Mit kaffedyrkningsprojekt er virkelig spændende, fordi jeg elsker at optimere frugter. Med min store interesse for kaffe var det oplagt at kombinere min viden om afgrøder fra mit professionelle virke med min kaffepassion. Nu har jeg i 4 år selv dyrket kaffe og fået gode resultater ud af det”, fortæller Rasmus Madsen.
Rasmus Madsen anvendte i 2022 sin egen kaffe af sorten Sudan Rume i konkurrencen Brewers Cup 2022 og opnåede en førsteplads med den. Sorten er karakteriseret ved at være en kaffe, som har ingefær og citrongræs som et særligt udtryk.
I eftersommeren 2022 vil lyset blive tændt mange gange igen om natten hos Rasmus Madsen, for der skal igen brygges mange kopper kaffe og trænes. I september rejser han nemlig til Australien for at dyste i VM i kaffebrygning. Smag Kaffen ønsker Rasmus Madsen held og lykke.
Rasmus Madsens 3 tips til en bedre kop kaffe
- Råvaren er guld – køb altid friske kaffebønner – eksperimentér med dem, indtil du finder din favoritbønne/-smag.
- Bryg med godt vand – helst med et kalkindhold i omegnen af 40-100 ppm.
- Fortab dig ikke i en masse udstyr. Med dine favoritbønner, en kværn, vand uden for meget kalk og for mange mineraler, en filtertragt og en kedel er du godt på vej!
Læs mere om kaffe og vand her.
Rasmus Madsen ser positivt på kaffebranchen i fremtiden.
”Jeg synes fremtiden for kaffebranchen helt generelt ser positiv ud, fordi der er kommet en konsensus omkring, hvad god kaffekvalitet er. Jo flere, der er med på denne bølge, jo bedre forhold får producenterne også. Jeg oplever heldigvis også, at risterierne kan sælge mere kaffe direkte til kunderne, fordi folk sætter mere pris på den og gerne vil betale for en råvare, de holder af”.
This Post Has 0 Comments