Det der øjeblik, lige når en helt speciel slurk kaffe ikke kan beskrives med ord…
Hvad er Smag Kaffen?
Svaret på dette spørgsmål ligger i selve navnet: Smag Kaffen lærer dig at SMAGE på kaffen. Handler det så bare om at sætte munden til en kop med kaffe i og drikke den? Ikke helt. Smag Kaffens mission er at sætte fokus på, at kaffe er ikke bare kaffe. Kaffe rummer nemlig lige så mange smagsnuancer og aromaer som vin og har på samme måde som vin en spændende historie bag sig. Kaffe binder med daglige ritualer mennesker sammen over hele verden. Smag Kaffen tilbyder i et omfattende onlineunivers og på deres kurser troværdig viden og brugbar vejledning om bønner, kværning og brygning og masser af relevant inspiration – alt sammen for at højne kaffe-oplevelsen.
Fascinationen af kaffens enorme verden, en stor glæde ved at drikke kvalitetskaffe og ikke mindst en nysgerrighed for at høre om kaffefans vaner og præferencer var gnisten til, at iværksætter Camilla Barner-Christensen satte Smag Kaffen i verden i 2016. Hun forklarer:
”Jeg elsker at få det optimale ud af alle slags sanseoplevelser i livet – også at drikke kaffe. Men jeg oplevede ofte, at andre kaffedrikkere ikke kendte til kaffens fulde potentiale. Mange danskere drikker bare deres kaffe og ved slet ikke, at der findes alverdens forskellige smagsnuancer i hver eneste slurk, og at den faktisk har et kæmpe smagspotentiale nøjagtigt på samme måde som vin. Men i forhold til vinen, så har kaffens potentiale slet ikke den samme plads i folks bevidsthed, som vinen har. Det undrede mig, at mange betalte mange penge for kaffebønner, men ikke kendte så meget til, hvordan de fik det optimale ud af bønnerne. Kaffe er så stor en del af vores hverdag, lige fra vi slår øjnene op om morgenen, og til vi afslutter dagen med en kop kaffe efter en lækker middag. Så jeg syntes simpelthen, at selve kaffen fortjente at få langt mere fokus, end den fik i Danmark”.
Camilla Barner-Christensens udgangspunkt med Smag Kaffen var således at tilbyde et videns- og inspirationsforum, hvor kaffens store verden kunne blive formidlet på en forståelig måde til alle, der kan lide at nyde kaffe i alle afskygninger. ”Smag Kaffen er et sted, hvor man kan få alt at vide om det enorme sanseunivers, der gemmer sig i kaffeverdenen, for hvis man først har en viden om, hvad man skal lægge mærke til, så hører man lige pludselig sig selv udbryde ”Uuuhmmm, DET var en dejlig smag”, nøjagtigt på samme måde som man gør ved et sip af en skøn vin. Mit håb med Smag Kaffen var derfor, at man her kunne blive beriget med masser af ny viden, så alle kaffeelskere kunne få større kvalitetskaffeoplevelser”.
Læs mere om sammenligningen mellem kaffe og vin her.
De ypperste kaffeeksperter
Smag Kaffen er i dag i 2022 blandt andet et omfattende onlineunivers, hvor man kan få konkrete tips til brygning og udstyr, hvor man kan læse artikler og se film, hvor eksperter viser teknikker og rådgiver om køb og ristning af bønner og meget mere. Emnerne tæller blandt andet dyrkningsforhold, tørring, ristning, kværning, bryggemetoder og kaffeauktioner. Der findes også indhold af mere teknisk karakter om blandt andet terroir, temperatur, udstyr og vand og indhold med antropologiske vinkler, som omhandler kaffens historie, kaffevaner, nydelsen ved kaffe og kafferitualer kloden rundt. Smag Kaffen holder også altid fingeren på pulsen ved at beskrive nye kaffetendenser i udlandet og tage med på diverse kaffefestivaler.
Alle aktiviteter i Smag Kaffens regi handler med andre ord om, hvordan man holder på kaffekvaliteten og forøger oplevelsen, om det så gælder vand, temperatur, ristning, brygning eller brug af mælkedrikke.
”Udgangspunktet for samtlige indlæg og film på Smag Kaffen er, at vi vil dele ud af tips og tricks om bønner, bryggemetoder og udstyr og ikke mindst underholde med historier om forskellige kaffeentusiasters mange sjove og spændende historier, der knytter sig til kaffe. På Smag Kaffen har vi også guldkorn fra Danmarks ypperste kaffepersonligheder – både professionelle og private. Fælles for dem alle er, at de er dybt passionerede omkring kaffe. Man har med andre ord en garanti for, at der kun bidrager dygtige og passionerede eksperter, som deler ud af deres viden og gode råd om kaffe”, fortæller Camilla Barner-Christensen.
På Smag Kaffen kan man blandt andet møde:
Søren Sylvest – kaffeekspert fra Copenhagen Roaster
Søren Stiller Marcussen – mangeårig vinder i Danish Barista Champion og kendt fra Great Coffee
Klaus Thomsen – baristaverdensmester og nu hos Coffee Collective
Søren Ledet – Sommelier på Restaurant Geranium
Michael de Renouard – kafferister og rådgiver hos The Factory Roast Lab
Fritz Storm – direktør hos Coffee by Storm
Jonas Gehl – ejer af Prolog Coffee Ba
Kian Hickmann – barista-danmarksmester og souschef hos The Coffee Collective
Asser Bøggild Christensen – kendt fra hipsterkaffe.dk
Jesper Vollmer – tidl. kok i Kongehuset og iværksætter af bl.a. Raa på Bornholm
Thomas Rode – tidl. kok i Kong Hans og iværksætter bl.a. af Rigtig Mad
Mikkel Hansen – Håndboldspiller
Rasmus Brohave – Youtubestjerne
Peter Gade – Tidl. verdensmester i badminton
Arrangører af kaffefestivaler og deltagere i konkurrencer er også repræsenteret.
Større indsigt giver større nydelse
Da Smag Kaffen gik i luften i 2016, var det med sommelier og livstilscoach Thilde Maarbjerg om bord på teamet.
”En katalysator for at udbrede kaffens store potentiale”, således beskriver Thilde Maarbjerg Smag Kaffen. Hendes viden om kaffe stammer fra mange års ansættelse som sommelier på Restaurant Kong Hans og som chefsommelier i Løgismose, og omdrejningspunktet for en stor del af hendes virke er sensorik, sanser og oplevelser. Alle informationer på Smag Kaffen har således været forbi Thilde Maarbjergs øjne, og hun er desuden vært i alle Smag Kaffens film. Hun uddyber: ”Jeg synes viden om kaffens store potentiale er et vigtigt budskab at dele, fordi kaffe er noget som så mange går og glæder sig over hver dag. Når man har en viden om noget, så lægger man mærke til flere ting, og man får langt flere nuancer med. På samme måde som når man drikker vin. Kaffe og vin har nemlig mange lighedspunkter – for eksempel måden hvorpå de dyrkes og efterbearbejdes. Og der bliver brugt meget energi og kræfter i begge brancher. Så kaffen bør ikke bare hældes ned, den fortjener fokus”.
Hver persons smag er selvfølgelig subjektiv, men jo mere viden man får om bønner, temperatur og brygning, jo lettere er det at indsnævre hvilken personlig kaffesmag, der vil hitte i den enkeltes kop hver gang.
”På Smag Kaffen opfordrer vi altid til at smage mange kaffetyper – på samme måde som man også smager mange forskellige vine. Ved at eksperimentere med forskellige slags kaffe og bryggemetoder opdager man nemlig, at der er store forskelle. Man får måske også øjnene op for, at en type kaffe passer bedst til ens smag om morgenen, en anden om eftermiddagen og en helt tredje om aftenen. Man kan også gå op i hvilken kaffe man serverer til sine gæster efter et lækkert middagsmåltid som et slags punktum for lige netop den menu, som man har serveret. Nøjagtigt på samme måde som man går op i, hvilke vine man serverer til de forskellige retter”, forklarer Thilde Maarbjerg.
Sammenligningerne af kaffe gør forskellen
Smag Kaffen tilbyder udover onlineuniverset også fysiske kurser, såkaldte cupping-kurser, hvor man på nogle timers kursus får undervisning i at smage rigtigt på kaffe, også betegnet som ’at cuppe kaffe’. Konkret betyder det, at man har fuld fokus på at smage på mange typer kaffe, og at man lærer at definere, hvilke smagsnuancer der er i dem.
Thilde Maarbjerg uddyber:”Hvis man ønsker at tage sin kaffeinteresse et niveau op, er et fokuseret kursus, hvor man lærer at smage rigtigt på kaffe, en virkelig god idé. På et cupping-kursus smager man mange varianter af kaffe ved siden af hinanden, og på den måde bliver man mere opmærksom på, hvor mange nuancer der er i de forskellige varianter af kaffe. Man bliver guidet gennem hele processen og lærer, hvordan man kan træne sig selv til at blive bedre til at smage rigtigt på kaffe og virkelig nyde dens store potentiale. I løbet af kurset vil man helt sikkert få sig en øjenåbner, fordi man opdager, at kaffen forandrer sig, afhængig af hvilket land den kommer fra, i hvilken højde den er dyrket, og hvordan den er tørret, ristet og så selvfølgelig brygget og serveret. Men det kræver træning at blive dygtig til rigtigt at smage på kaffe. Det kommer ikke bare af nogle timers kursus. Der skal trænes, trænes og trænes. Men jeg viser de bedst egnede teknikker, så man hurtigt kan komme videre derhjemme”.
Cupping-kurserne henvender sig til alle kaffeinteresserede, og man behøver ikke at have en forudgående viden forinden. Kurset kan også bookes for en større privat gruppe fx i forbindelse med en virksomhedsevent eller en polterabend.
Thilde Maarbjerg afslutter: ”Kaffe har som vin et stort element af hygge i sig, så vores kurser er også sjove at tage sammen med en flok venner eller kolleger, så man får en fælles oplevelse. Og så kan man også glæde sig til, at man bagefter kan tale en slags kaffesprog sammen”.
Læs om hvad deltagere på Smag Kaffens cupping-kurser har fået ud af dem her.
Åben for samarbejde
Smag Kaffen har store ambitioner for fremtiden og er åbne for samarbejde, hvis der er tale om muligheder med partnere eller virksomheder, som har samme mission om at øge den enkeltes kaffe-nydelse.
”Med Smag Kaffen er det mit håb, at vi i de kommende år kan arbejde sammen med flere personer og virksomheder, som tilbyder noget inden for kaffens verden, og som på den ene eller anden måde gør kaffeoplevelsen større. Man kan være en del af Smag Kaffens univers, hvis man leverer en høj kvalitet eller på den ene eller anden måde bidrager til en god kaffeoplevelse”, forklarer Camilla Barner-Christensen.
Har du interesse i at blive en del af Smag Kaffen-universet, så skriv til Smag Kaffen her.
Kom med på cupping-kursus og find DIN kaffesmag
Hold øje med datoer for de næste cupping-kurser her.
Hvis ikke der lige er et kursus i nærheden af dig, så skriv til Smag Kaffen her, så vi kan finde en løsning.
Smag Kaffen har i de seneste år undervist alle tjenerelever i København, så næste gang du er på restaurant, kan du tjekke din tjeners viden om kaffe.
Ideer og tips – skriv til os
Du er altid velkommen til at skrive til Smag Kaffen med ideer til artikler og tips om udstyr og bryggemetoder eller med dine gode kaffeoplevelser osv. til Smag Kaffen her.
Iværksætter Camilla Barner-Christensen og Sommelier og livsstilcoach Thilde Maarbjerg er hovedkræfterne i Smag Kaffen.
This Post Has 0 Comments